- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Вашингтон пружио пуну подршку Шмиту

© Sputnik / Лола ЂорђевићКристијан Шмит
Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе у потпуносту подржавају рад високог представника у БиХ Кристијана Шмита, честитају победницима протеклих општих избора избора и охрабрују их да што пре формирају власт на свим нивоима.
Стејт департмент је саопштио да САД пружају пуну подршку Шмиту, његовим овлашћењима и коришћењу бонских овлашћења све док, како наводе, Агенда 5+2 не заврши и док БиХ не буде неповратно на путу ка европским интеграцијама.
"У потпуности подржавамо напоре високог представника да се реши дуготрајних проблема поделе власти и супротстави било каквим антидејтонским актима. Високи представник и његов Уред заслужују пуну подршку међународне заједнице у овом задатку", поручују из Стејт департмента.
Поводом недавне одлуке Савета безбедности УН о продужењу мисије Еуфор-Алтхеа за још годину дана, из Стејт департмента истичу да је то и даље кључна мисија за одржавање стабилности, суверенитета и територијалног интегритета БиХ.
“Захваљујемо Европској унији на континуираном доприносу и вођству мисије Алтхеа, САД честитају грађанима БиХ на остваривању својих права током Општих избора 2. октобра и охрабрују новоизабране лидере да што пре формирају одговорне владе на државном и ентитетском нивоу", наводе из Стејт департмента.
Истичу да грађани БиХ заслужују институције које ће радити на консолидацији мултиетничке демократије, јачању демократских институција, сузбијању корупције и пружању економских прилика за све грађане.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала