- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Знате ли шта је витамин У

CC0 / Пиксабеј / Броколи
Броколи - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2022
Пратите нас
Иако имамо широки спектар витамина о којим слушамо и трудимо се да их унесемо у организам, мало ко је чуо за витамин У.
Витамин У је термин уведен раних ‘50-их за идентификацију једињења у соку од купуса. Упркос свом имену, витамин У није прави витамин, већ дериват аминокиселине метионин.
Витамин У је доступан не само као додатак, већ се и природно налази у разним намирницама, посебно у поврћу као што су купус, броколи, прокељ и кељ.
Осим тога, козметичке компаније га додају одређеним кремама, серумима, маскама за лице и другим производима.

Предности и употреба

Витамин У се најчешће спомиње као лек за чир на желуцу, иако се такође рекламира за побољшање варења, јачање имунитета, заштиту од алергија на храну, снижавање холестерола и убрзавање зарастања рана.
Међутим, истраживања су ограничена. Само неколико ових предности тренутно је подржано науком.

Лечење чира на желуцу

Када је витамин У првобитно истраживан ‘50-их, неке студије су указивале да је конзумирање једне литре сока од купуса дневно помогло да чиреви на цревима зацеле 4-5 пута брже од стандардне терапије против чирева која је била доступна у то време. Ипак, истраживачи нису могли да потврде да ли су ефекти последица уноса витамина У или више хранљивих материја.

Штити плућа, јетру и бубреге код животиња

У студији на животињама, витамин У је помогао да се преокрену нека оштећења јетре. У другој студији, пацови који су добијали витамин У доживели су мање тешко оштећење бубрега након што су примили валпроичну киселину од оних који нису добијали витамин У. Чини се да ова супстанца такође смањује маркере упале.
Истраживања на животињама даље сугеришу да витамин У може помоћи у смањењу оштећења плућа која су резултат епилептичких напада.

Може смањити ниво холестерола и триглицерида

Док неки докази подржавају идеју да суплементи витамина У помажу у смањењу нивоа холестерола и триглицерида.
На пример, једна студија у епрувети указује да витамин У може спречити стварање масних ћелија и смањити нивое триглицерида, али постоји тек неколико релевантних студија на људима.

Зарастање рана и заштита коже

Витамин У може пружити одређену заштиту од сунчевих ултраљубичастих (УВ) зрака, као и убрзати зарастање рана.
Студије у епруветама и на животињама показују да примена витамина У директно на ране може убрзати затварање ране. Штавише, чини се да витамин У штити од опекотина и других оштећења изазваних УВ зрацима. На основу ових налаза, неки истраживачи сугеришу да би одређена козметика требало да садржи витамин У.

Нежељени ефекти и мере предострожности

Витамин У је вероватно безбедан када се једе директно из целе хране. Међутим, мало се зна о његовој безбедности или потенцијалним нежељеним ефектима у облику суплемената. Због тога је вероватно најбезбедније ослањати се на храну богату витамином У.
Према Европској агенцији за хемикалије, витамин У може изазвати иритацију очију, коже или плућа ако дође у директан контакт са овим органима. Стога, можда ћете желети да будете опрезни са производима за негу коже који садрже ово једињење, пише портал „Хелтлајн“
Песимизам нарушава морал. - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2022
ДРУШТВО
Важан за нерве и памћење: Шест знакова да вашем телу недостаје витамин Б12
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала