- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Грчки медији: Наша оклопна возила у Украјини горе као бакље уместо да штите грчка острва

© Sputnik / Виктор Антонюк / Уђи у базу фотографијаПешадијско оклопно возило БМП-1
Пешадијско оклопно возило БМП-1 - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2022
Пратите нас
Руска војска уништила је пет грчких пешадијских возила БМП-1 након што су предати Украјини и послати у Донбас, саопштили су грчки медији.
Овај догађај се десио 28. октобра када је руска војска сузбила напредовање украјинске војске у Берестову у Харковској области, пише сајт искра.гр.
„У нападу је погинуло или је рањено 150 украјинских војника, уништен је један тенк и пет борбених пешадијских возила БМП-1, четири оклопна возила и девет пикапа, који су претворени у борбена возила“, наводи се на грчком сајту.
Грчка пешадијска возила су уништена ракетама „Краснопољ“ калибра 152 милиметра.
„Украјинци су грчка пешадијска возила ставили на прву линију фронта јер су била у добром стању. Осим тога, грчки вишецевни бацачи ракета РМ-70 делују највише у рејону Херсона. Два су уништена“, пише сајт.
Портал „Проњуз“ наводи да грчки БМП-1 сада горе као бакље уместо да штите грчка острва.

„Њихова пешадијска возила горе као бакље у украјинским равницама служећи режиму Владимира Зеленског. На једном од њих и даље стоји грб Оружаних снага Грчке. На бојно поље их шаљу у журби па нису ни имали времена да га префарбају, толико су их ‘поштовали’ у влади и руководству оружаних снага. Касније су, очигледно, покушали да их избришу али је само додат украјински трозубац“, пише портал.

Он наводи, да су грчка острва остала без заштите, јер нису размештене нове јединице БМП-1, како је рекао премијер грчке Кириакос Мицотакис, који је Владимиру Зеленском послао грчко оружје.
Пензионисани генерал, који је служио на острву у источном делу Егејског мора, изјавио је за портал да су војници тешко набављали резервне делове, али да су се резервни делови невероватно брзо појавили када је донета одлука да се пешадијска возила пошаљу у Украјину.

„Уложили смо невероватне напоре да их одржимо у одличном стању како бисмо могли да их поклонимо Зеленском. Нисмо имали акумулаторе. Међутим, пре него што су пешадијска возила послата у Украјину, магично су се појавила два нова акумулатора“, рекао је бивши грчки генерал.

Грчка планира да у Украјину пошаље 40 борбених пешадијских возила типа БМП-1 која су произведени у Источној Немачкој, а које су Грци добили 1994. године. У договору са Берлином, Грчка ће заузврат добити исти број борбених оклопних возила „Мардер“ немачке производње. Како је објављено 28. октобра, Грчка је већ добила десет возила „Мардер 1А3“.
Током посете 19. октобра министра иностраних послова Грчке Никоса Дендиаса Кијеву, министар иностраних послова Украјине Дмитриј Кулеба је изјавио да је Грчка почела да Украјини испоручује БМП-1. Према информацијама грчких медија, САД захтевају од савезника и партнера да још више наоружања шаљу Кијеву.
Премијер Грчке Кирјакос Мицотакис  - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2022
Специјална операција у Украјини
Грчки премијер: Не планирамо испоруку система С-300 Украјини, потребни су нама за одбрану
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала