- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Мала варош а богати ресурси: Зашто Шавник трећи пут излази на биралишта

© Фото : Уступљено СпутњикуГласање у Шавнику
Гласање у Шавнику - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2022
Пратите нас
Већ трећу седмицу за редом у Шавнику се одржавају избори за локални парламент, на три бирачка мјеста а гласаће се и наредне недјеље. Оно што је на први поглед изборна сапуница ипак има озбиљнији драмски заплет, а суштина је борба за богате природне ресурсе те општине и ко ће у будућности моћи да их експлоатише.
Најмања црногорска варошица од 1. јула добила је чак 369 нових становника, али пунољетних. Право гласа има 1.968 бирача, што је за 350 више него прије двије године на парламентарним изборима.
Бивши предсједник Општине Шавник Томаш Ћоровић, каже за Спутњиик да Шавник јесте мала општина, али са великим и важним природним ресурсима.
„Шавник има кањон Комарнице у коме је планирана хидроелектрана, али постоји јак отпор мјештана тој идеји, а властима одговара расељавање из општине, јер када има мање народа, лакше је њииме манипулисати. Други велики ресурс Шавника је Сињајевина - највећи дио те планине припада нашој општини. На њој су планиране вјетроелектарне, већ имамо један парк вјетро електрана на Крнову, који тек треба да се проширује. Велики ресурс је и шума на Комарници, па Драгишници, и тамо смо се борили против експлоататора и сјече шуме, успјели то да зауставимо“, истиче Ћоровић.
Он каже да се у последњих десет година пола становника иселило из шавничке општине.

Предсједник Општине и чистачица долазе на посао из Никшића

„Први проблем је што су укинуте двије основне школе, у Шавник 80 одсто запослених у Општини долази из Никшића, и сам предсједник Општине долази из Никшића сваки дан на посао. Чак и чистачица долази на посао у овдашњу Општину из Никшића. Општина паре које добија из Егализационог фонда, које сада нијесу мале, око милион еура, троши на плате. Сада у њој имате три пута више запослених него када сам је био први човјек општине. Учитељи, наставници, могли би одржати наставничко вијеће ујутро на никшићкој аутобуској станици, прије ли него крену за Шавник”, примјећује Ћоровић.
Како додаје, колико он зна ове године ниједан ђак није уписан у први разред у Шавнику. У средњој Пољопривредној школи, јединој на сјеверу Црне Горе сада имају 15 ученика, а већ двије године уписује се само по један.
Шавник - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2022
Шавник
„У тој школи, која је потребна сјеверу Црне Горе, када сам био предсједник Општине имали смо 69 ученика. У том периоду имали смо НВО Ново покољење и за свако новорођенче смо давали 1.000 еура. Родило се у те четири године 100 дјеце у Шавнику. Да би се народ задржао и почео враћати, треба прво опет школе отворити, дати учитељима, наставницима, све услове, али да живе у Шавнику, да се ту рађају и њихова дјеца“, каже Ћоровић.

Капија Дурмитора

Он указује да је Шавник капија Дурмитора и да би тек требало афирмисати његове туристичке потенцијале, то је варошица у којој се спајају три ријеке, Буковица, Бијела и Шавник ријека. Иситиче да се за само двадесетак минута стиже до скијалишта Савин кук на Дурмитору, да би се на Крновској главици могло направити атрактивно скијалиште.
„Треба поправити путну инфраструктуру, јер имате мјеста у центру општине до којих стижете само на коњу. Јер ако нијесте били гласач ДПС-а, нијесте могли ријешити ни струју ни пут. А нашим домаћинима само су потребни јефтини кредити и откуп стоке. Ево јесенас, ниједно још јагње није подато“, истиче Ћоровић.
Он указује и на чињеницу да је сада за једно одборничко мјесто у шавничкој општини, потребно између 25 и 30 гласова, и да је бивша власт и зато уписала неколико стотина бирача, који немају никакве везе са Шавником, да би због ресурса задржала власт у Шавнику.
„Али народ се побунио, неће више да трпи и не да да се више краду избори. Па нек се понављају, понављау се у недјељу и на мјесту гдје ја гласам“, каже Ћоровић за Спутњик.

Пљуште кривичне пријаве

Коалиција „За будућност Шавника“ поднијела је кривичне пријаве против четворо људи са пријављеним пребивалиштем у селу Комарница, као и троје са пријављеним пребивалиштем у селима Мокро, Бијела и Крушевице, те једним лицем са пребивалиштем у Шавнику, због основане сумње да су извршили кривично дјело навођење на овјеравање неистинитог садржаја.
Кривичне пријаве су поднијете и против чланова бирачког одбора који нијесу дозволили да непознате особе гласају на изборима.
Шавник - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2022
Шавник
Према резултатима поновљеног гласања на два бирачка мјеста у Шавнику коалиције „За будућност Шавника“, они са савезом „Идемо људи“ имају више гласова од коалиције коју предводи ДПС.
То значи да опозиционе коалиције, „За будућност Шавника“ и „Идемо људи“ имају 126 гласова више од коалиције предвођене ДПС-ом, послије гласања на 22 изборна мјеста.
Но, остала су још три бирачка мјеста у недјељу. У питању су Шавник, гдје укупно има 483 бирача, те Бијела са 138 гласача и и Крушевице гдје право гласа има 58 гласача, а то је укупно 679 грађана.
Гласање у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2022
РЕГИОН
Опозиција у Шавнику има 126 гласова више од коалиције коју предводи ДПС
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала