- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Срби против НАТО – шта о томе говоримо деци I Орбита културе

© Sputnik / Лола ЂорђевићНАТО бомбардовање
НАТО бомбардовање - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2022
Пратите нас
У данашњој емисији говоримо о српским филмовима „Пуцњи у Марсеју“ и „Десет хиљада душа“ који не престају да нижу међународна признања
Довитљивости којима је српска војска успевала да надмудри НАТО, обарање невидљивог авиона, акција српског тајног агента, отпор Цркве и херојство обичног народа само су неке од прича које су се нашле у књизи „Срби против НАТО од 1991. до 1999. године“ намењене деци од 8 до 15 година. О настанку и разлозима за настанак овакве књиге разговарамо са аутором прича - историчаром Миланом Бојићем и са уредником куће „Добродетељ“ Александром Миљевићем.
Да ли се књига „Пламен“ као и претходне поетске збирке „Снага робова“,“Шта је радим овде“ и „Напредовање“ нашла пред српским читаоцима само због вредности стваралаштва легендарног песника и кантаутора Леонарда Коена или и због осећаја дуга према дугогодишњем пријатељу – питамо уредника издавачке куће Геопоетика, писца и преводиоца Коенових књига Владислава Бајца.
О чему пева у збирци песама „У једном дану“ и да ли је дан реч која у његовом поетском свету замењује целокупни живот – питамо аутора књиге и једног од најнаграђиванијих српских песника Николу Вујчића.
У „Орбити културе“ откривамо шта су у оквиру свечаности која је у Матици српској уприличена поводом 175 година од штампања “Горског вијенца“, на скупу посвећеном Амфилохију Радовићу, рекли његови савременици - митрополит црногорско приморски Јоаникије и академици Матија Бећковић и Миро Вуксановић.
Шта се нашло у зборнику „Сазвежђе Васка Попе“ објављено
у оквиру реномиране едиције ''Врхови'' Библиотеке града Београда а поводом стогодишњице песниковог рођења, шта су о Попи говорили његови савременици, угледни писци и интелектуалци попут Чарлса Симића, Предрага Палавестре, Мухарема Первића, Борислава Радовића… сазнајемо од уредника зборника, професора и писца Михајла Пантића.
У чему је тајна успеха филма „Пуцњи у Марсеју“ који не престаје да осваја награде на међународним фестивалима питамо редитеља Гордана Матића
Како је и из које грађе настао играно-документарни филм „Седам хиљада душа“о страдању Срба у аустроугарским логорима у Чешкој, а koji наставља да ниже међународна признања -питамо сценаристу и редитеља филма Сањина Мирића.

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Срби против НАТО – шта о томе говоримо деци I Орбита културе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала