Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Срби одлучили да напусте све институције на Косову и Метохији /видео/

© Sputnik / Теодор АнастасијевићГрупа полицајаца симболично је скинула униформе, након што је саопштено да су Срби одлучили напусте све институције на Косову и Метохији
Група полицајаца симболично је скинула униформе, након што је саопштено да су Срби одлучили напусте све институције на Косову и Метохији - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2022
Пратите нас
Представници Срба са Косова и Метохије саопштили су да напуштају привремене приштинске институције.
Они ће напустити институције док Приштина не повуче нелегалну одлуку о пререгистрацији и док се не формира Заједница српских општина.
Срби напуштају скупштину, владу и све институције, као и учешће у полицији правосуђу, рекао је Горан Ракић на конференцији.
Ракић, који је министар у привременој влади Косова, поднео је оставку на ту функцију.
Представници Срба упутили су захтев Приштини да поштује све спораузуме укључујући Бриселски споразум, Потпредседник Српске листе Игор Симић саопштио да сви посланици подносе неопозиву оставку, а група полицајаца симболично је скинула униформе.
Излазак Срба из косовске полиције уследио је након суспензије команданта Косовске полиције за Север Косова, који је одбио да припадници полиције на северу уручују опомене и одузимају возила која немају регистарске ознаке РКС.
Закључак о изласку из привремених институција донет је на састанку представника српских политичких представника са севера КиМ са представницима свих косовских институција на северу у Звечану.
Предлог за излазак из институција дало је Председништво Српске листе и њен председник Горан Ракић.
„Да будем сасвим јасан, ми Срби са Косова и Метохије не претимо никоме, већ се трудимо да сачувамо мир и стабилност, као и своје право на достојанствен и миран останак и опстанак на својим огњиштима. Зато захтевамо да Приштина одмах почне да поштује међународно право и све споразуме који су у Дијалогу закључени између Београда и Приштине, а које је гарантовала и сама ЕУ“, рекао је Ракић.
Ракић је казао да је на састанку закључено да Приштина константно руши међународно право и споразуме постигнуте у Бриселу, као и да је српски народ на КиМ изложен континуираном терору и незаконитим једностраним актима.
„Почевши од небројених кршења слободе кретања, нелегалних и насилних упада специјалних јединица Росу на север Косова и Метохије, изградње четири нелегалне албанске полицијске базе у зеленој зони и на узурпираној приватној имовини наших грађана, преко етнички мотивисаних судских прогона због изговорене речи и политичког деловања, забране права гласа на српским изборима и референдуму, до покушаја изазивања хуманитарне катастрофе ускраћивањем вакцинације и снабдевање лековима Срба са КиМ, што је праћено готово свакодневним нападима на наш народ на КиМ, наше светиње и гробове“, рекао је он.
Истовремено, он је позвао Приштину да се врати поштовању Међународног јавног права, Бриселског споразума и свих других аката који су закључени у оквиру Дијалога Београда и Приштине, а који се води на основу мандата Генералне скупштине УН и уз посредовање ЕУ.
Председник општине Звечан Драгиша Миловић је рекао да градоначелници општина са севера неопозиво подносе оставке на место градоначелника заједно са председавајућим скупштина и одборницима, што ће бити верификовано сутра по хитном поступку на седницама које ће одржати у њиховим општинама.
Александар Вучић и патријарх Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2022
СРБИЈА
УЖИВО Криза на северу КиМ: Вучић и патријарх Порфирије одлучни да заједно бране националне интересе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала