Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије
Александар Вучић и патријарх Порфирије - Sputnik Србија

УЖИВО Криза на северу КиМ: Вучић и патријарх Порфирије одлучни да заједно бране националне интересе

Пратите нас
На северу Косова и Метохије је мирно, али због актуелне ситуације председник Србије Александар Вучић је отказао све посете иностранству. Данас је на ванредној седници владе премијерки и министрима поднео извештај о разговорима са представницима Срба из покрајине.
Председник Вучић се јутрос састао са амбасадорком Кине Чен Бо и са амбасадором Русије у Србији Александром Боцан-Харченком.
Око 15 часова у Патријаршији ја завршен састанак председника са Синодом СПЦ. Вучић је патријарха и Синод упознао са најновијом ситуацијом На Косову и Метохији.
Председник Вучић ће се сутра обратити грађанима и објавити многе детаље из разговора са европским челницима и упознати их са свим притисцима и лицемерјем. Најавио је да ће тада рећи какве одлуке ће донети, као и шта ће се радити када је реч о енергентима, храни, али и другим питањима.
На северу покрајине вечерас је мирно и народ се спрема за митинг који ће сутра у 12 сати бити одржан на тргу у северној Косовској Митровици.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:58 05.11.2022
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2022
СРБИЈА
Борељ позвао Србе да се врате у институције, а Приштину да продужи пререгистрацију и успостави ЗСО
22:43 05.11.2022
Плакати и графити у Северној Митровици уочи истека рока за пререгистрацију - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2022
СРБИЈА
Срби ништа друго нису могли: Сад ће се видети на шта је спреман Запад – за Куртија се зна
22:34 05.11.2022
Кфор: Пратимо ситуацију, сарађујемо са лидерима Београда и Приштине
Кфор је вечерас, поводом ситуације на Косову и Метохији, позвао на конструктиван дијалог и поручио да прати ситуацију и блиско сарађује са лидерима Београда и Приштине, као и са међународним партнерима, како би сачувало безбедно окружење за све грађане у покрајини.
Кфор је на Инстаграму* позвао све стране да решавају несугласице и разговарају о њима кроз конструктиван дијалог.
„Донесите напредак друштву! Изразите своја мишљења на миран начин и тражите компромисе“, поручио је Кфор.
Претходно је вечерас заменик генералног секретара НАТО Мирчеа Џоана поручио да је Кфор спреман да интервенише уколико буде угрожена стабилност на северу Косова и Метохије и позвао Београд и Приштину да покажу уздржаност и спрече ескалацију, пренео је Танјуг.
*Активности „Мета“ (друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм) забрањене су у Русији као екстремистичке.
Припадници КФОР-а у Косовској Митровици - Sputnik Србија
22:30 05.11.2022
Ситуација на северу Косова мирна, присутни припадници Кфора
На магистралном путу северна Косовска Митровица-Рашка саобраћај је вечерас без већих гужви, ситуација је мирна, а дуж пута на два места су стационирани припадници пољске војске из састава Кфора.
Како јавља Косово онлајн, на прелазу Јариње нема дужег задржавања. Тек је неколико возила у оба смера, па чекање за улазак и излазак није дуже од десет минута.
База у којој се налазе припадници Специјалних косовских јединица је тотално у мраку, искључена су сва светла у импровизованим објектима недалеко од административног прелаза. Испред је паркирано неколико возила Специјалних јединица поред којих стоји неколико полицајаца.
22:11 05.11.2022
Опозиција у Приштини критикује Куртија после одлуке Срба
Опозоционе партије и политичари на Косову и Метохији критиковали су данас премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија након одлуке Срба да се повуку из приштинских институција.
Председник Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај позвао је грађане на северу покрајине да покажу уздржаност и остану мирни, а не да, како је навео, буду жртве погрешне политике.
„Што се тиче Куртија, последњи су тренуци да размислимо и прекинемо уништење земље“, навео је Харадинај.
Бивши министар спољних послова Скендер Хисени оценио је да је актуелна ситуација која прети да ескалира могла да буде избегнута да се испоштовао амерички и европски захтев да се одложи примена одлуке о регистарским таблицама.
Он је на Фејсбуку* навео да Курти одбија сваку координацију и сарадњу са партнерима Приштине у свету.
Хисени је оценио да, парадоксално, највећа опасност за такозвано Косово данас долази од лидера и њихових детињастих политичких авантура.
Демократски савез Косова оценио је да популистичка политика владе у Приштини доноси дугорочну штету и назадовање у међународној арени, пренела је „Коха диторе“.
ДСК је у саопштењу навео да је Приштини потребно разборито руководство.
Председник Демократске партије Косова (ДПК) Мемли Краснићи навео је на Фејсбуку* да је изузетно забринут због дешавања на северу и поручио да је обавеза владе да грађанима разјасни шта се дешава. Он је упозорио на ризик од ескалације и оценио да циљ треба да буде одржавање мира и безбедности.
Реагујући на чин скидања униформи српских полицајаца из редова косовске полиције, заменица шефа ДПК Ганимете Муслиу навела је да они треба заувек да напусте ту институцију, пренео је Танјуг.
*Активности „Мета“ (друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм) забрањене су у Русији као екстремистичке.
Приштина, Косово - Sputnik Србија
20:39 05.11.2022
Српска листа Грачаница: Курти обесмислио учешће Срба у институцијама
Српска листа Грачаница подржала је данашњу одлуку Срба да напусте привремене приштинске институције, наводећи да је за тај потез одговоран режим премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија.
„Као политички представници српског народа на Косову и Метохији желимо да искажемо пуну политичку и моралну подршку нашој браћи и сестрама и њиховом политичком руководству на северу Косова и Метохије, поводом данашње праведне и изнуђене одлуке о повлачењу из приштинских институција. За овај изнуђен корак руководства Српске листе, које се увек водило политиком политичке стабилности, сарадње и развоја, одговоран је режим Аљбина Куртија, који сноси политичку и моралну одговорност за тренутну ситуацију“, наводи се у саопштењу Српске листе Грачаница.
Аљбин Курти је, како се додаје, својом политиком према српском народу и Српској листи, константним и категоричким одбијањем формирања Заједнице српских општина, те јучерашњим флагрантним негирањем српског идентитета, погазио Бриселски споразум и обесмислио учешће Српске листе у институцијама и даљим политичким процесима.
„Овим је одлука Српске листе о напуштању косовских институција, средство заштите људских и политичких права српског народа на Косову и Метохији, као и националних интереса српског народа у целини“, додају из Српске листе Грачаница, пренео је Танјуг.
19:33 05.11.2022
Косовска Митровица - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2022
СРБИЈА
Масовни народни скуп у Северној Митровици: Нема предаје, доста нам је Куртијевог терора
18:01 05.11.2022
Курти позвао Србе да не напуштају косовске институције
Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти позвао је Србе на Косову и Метохији да не напуштају институције и да не бојкотују њихов рад, додајући да оне служе свима.
Курти је позвао све грађане српске националности у покрајини да сачувају смиреност, сигурност и мир.
Курти је навео да је од 1. новембра почело издавање опомена возачима аутомобила са таблицама КМ и да су до данас издате 843 опомене, пренео је „Косово онлајн“.
17:41 05.11.2022
Орлић: Српски народ на Косову и Метохијисе суочава са терором
Председник Скупштине Србије Владимир Орлић информисао је данас министра спољних послова Републике Малдиви Абдула Шахида о терору са којим се суочава српски народ у покрајини и нагласио да Србија остаје посвећена политици мира и стабилности, саопштено је из парламента.
Наводи се да је Орлић током разговора са званичником са Малдива скренуо пажњу на то да је Србија упозоравала да флагрантно кршење међународног јавног права, рушење вредности на којима почивају УН и непоштовање територијалног интегритета и суверенитета Србије на Косову и Метохији представљају опасан преседан.
„Данас се види да смо били у праву. Српски народ на КиМ се налази у тешкој ситуацији и има подршку свих институција наше државе. Уз Србе на КиМ стоје председник Србије Александар Вучић, наша Народна скупштина и Влада Србије. Осим најтежих претњи по имовину Срба на КиМ, током претходних двадесет година забележено је и близу 10.000 физичких напада на Србе који су били етнички мотивисани“, поручио је председник Народне скупштине.
Додаје се да су Орлић и Шахид констатовали како постоји простор за унапређење сарадње двеју земаља у области образовања, економије, првенствено кроз повећање спољнотрговинске размене, као и у сектору туризма.
Изражена је спремност за успостављање парламентарне сарадње, посебно кроз рад Посланичке групе пријатељства која ће, како је најавио Орлић, бити формирана у актуелном сазиву Народне скупштине Србије.
Министар Шахид је поздравио ову одлуку, истичући да ће она допринети даљем јачању односа двеју земаља, наводи се у саопштењу, пренео је Танјуг.
Абдул Шахид и Владимир Орлић - Sputnik Србија
17:37 05.11.2022
Градоначелник Штрпца: Пуна подршка нашој браћи са севера
Градоначелник Штрпца и потпредседник Српске листе Далибор Јевтић данас је пружио пуну подршку Србима на северу покрајине који су одлучили да напусте приштинске институције.
„Пуна подршка нашој браћи са севера! Већ дуже време упозоравамо на институционално насиље и лош однос косовских институција према Србима. Уколико власт у Приштини не престане са свим притисцима на Србе, не видим разлог да више будемо део косовских институција“, написао је Јевтић на Твитеру.
17:02 05.11.2022
Влада Србије - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2022
СРБИЈА
Ана Брнабић: Влада уз Србе на Косову и Метохији, они једино желе примену споразума
16:27 05.11.2022
Приштина: Нисмо слали специјалце на север, ангажоваћемо полицију по потреби
Дирекција полиције у Приштини саопштила је да ће према потреби и оперативним проценама, ангажовати своје особље, ради обављања послова и законских овлашћења, како би се гарантовала општа и безбедност свих грађана на КиМ, а након што је у Звечану данас одлучено да Срби напусте парламент, владу и све институције на северу.
„Полицијске јединице јавног реда и граничне јединице по службеној дужности круже и крећу се у зависности од обавеза и полицијских задатака, али нема ангажовања нити слања специјалних јединица на север Митровице, како је објављено у медијима“, наводи се у саопштењу полиције.
Позивајући се на тренутну ситуацију и дешавања, полиција додаје „да као институција за спровођење закона, на основу законских и уставних аката, има своје оперативне планове за очување уставног поретка, слободно кретање као и очување реда и мира јавности широм земље“.
Истиче се да „полиција континуирано прати недавна дешавања на северу Косовске Митровице, дајући професионалне процене у складу са којима предузима неопходне, разумне и законске мере за решавање безбедносне ситуације и професионално реаговање у случају кршење безбедности грађана или уставног поретка“, пренео је РТС.
16:04 05.11.2022
Председништво: Хил од Вучића захтевао да Србија не учествује у угрожавању мира
Председник Србије Александар Вучић је у, како је саопштено из Председништва, дугом и садржајном телефонском разговору, објаснио позицију Србије амбасадору Сједињених Америчких Држава Кристоферу Хилу.
Председник Вучић је рекао да је Србија посвећена поштовању међународног јавног права и свих потписаних споразума, али да су Срби са севера Косова и Метохије ужаснути сменом директора Регионалне дирекције полиције за регион Север Ненада Ђурића и свим питањима у вези са регистарским таблицама и шокирани по стоти пут поновљеним изјавама да за њих међународно право, Бриселски споразум и Заједница српских општина не постоје, саопштено је из Председништва.
Амбасадор Хил је, како се додаје, захтевао од председника Вучића да се Србија понаша одговорно, озбиљно и да ни на који начин не учествује у угрожавању регионалног мира и стабилности, пренела је Н1.
Амерички амбасадор Кристофер Хил - Sputnik Србија
15:57 05.11.2022
Петковић подржао одлуку Срба о напуштању институција на Косову и Метохији
Директор Канцеларије за Косову и Метохију Петар Петковић саопштио је да упућује пуну подршку и разумевање за закључке и одлуке о напуштању и суспензији рада у приштинским институцијама које су Срби са севера данас донели након састанка одржаног у Звечану.
„Јасно исказана данашња намера Срба да својом одлуком стану у одбрану заштите бриселског процеса, у првом реду Заједнице српских општина, као једино загарантованог механизма изградње колективних права српског народа на Косову и Метохији, показала је да мирна и демократска одлука Срба на Куртијево континуирано безакоње и гажење свих бриселских споразума је једини могући одговор“, саопштио је Петковић.
Он је навео да је српски народ све време указивао на институционално насиље које је Аљбин Курти системски примењивао према Србима на Косову и Метохији.
„Бруталном сменом Ђурића, дојучерашњег директора Регионалног полицијског директората Север, као и изјавом да Приштину Заједница српских општина не интересује, Аљбин Курти је до потпуног бесмисла довео процеса нормализације односа, на којем Београд све време инсистира“, наводи Петковић.
Председник Александар Вучић је у претходним данима и ноћима провео сате и сате у разговорима и то не само са Србима са Косова и Метохије, како би учинио све да сачува мир и стабилност који су нам преко потребни, указао је Петковић.
Такође, како је саопштио Петковић, указујући и на све последице разградње бриселског поретка на коме Курти предано ради, председник Вучић је више пута јасно поновио да заштита српског народа и њихових живота су од апсолутног приоритета за државу Србију, јер је то и једини пут да сачувамо мир и осигурамо стабилност.
„Наш народ на Косову и Метохији никада нећемо оставити на цедилу, већ ћемо предано наставити да водимо рачуна и бригу о њему у сваком тренутку“,поручио је он.
Петковић је закључио да честити Срби и Српкиње који живе на Косову и Метохији су не једанпут показали своју одлучност да јединствено и снажно бране своје право на људско достојанство, не угрожавајући никога, већ само штитећи оно што им припада према свим актима међународног права као и Бриселском споразуму, пренео је Танјуг.
Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић - Sputnik Србија
15:51 05.11.2022
Блиндирана возила Росу - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2022
СРБИЈА
Специјалци РОСУ кренули ка северу Косова и Метохије
14:57 05.11.2022
"Са Његовом светошћу патријархом српским господином Порфријем и члановима Светог Синода поделио сам забринутост због свих изазова и притисака са којима се суочава наш народ на КиМ и српска држава. Одлучни смо да снажно и заједнички бранимо виталне, националне и државне интересе", написао је Вучић друштвеним мрежама.
13:51 05.11.2022
Председник Александар Вучић разговарао је телефоном са амбасадором САД у Србији Кристофером Хилом.
Председник Србије Александар Вучић и амерички амбасадор Кристофер Хил  - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2022
СРБИЈА
Амерички амбасадор захтевао од Вучића „да се Србија понаша одговорно“
13:33 05.11.2022
Чен Бо - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2022
СРБИЈА
Чен Бо: Кина против једностраних акција на КиМ, Приштина што пре да формира ЗСО
13:12 05.11.2022
Срби одлучили напусте све институције на Косову и Метохији
Група полицајаца симболично је скинула униформе, након што је саопштено да су Срби одлучили напусте све институције на Косову и Метохији - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2022
СРБИЈА
Срби одлучили да напусте све институције на Косову и Метохији /видео/
13:06 05.11.2022
Почео састанак Александра Вучића и српског патријарха Порфирија у Патријаршији.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала