- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Српски воћари одустали од ораха и лешника и вратили се на старо

CC0 / Pixabay / Садница
Садница - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2022
Пратите нас
У Институту за воћарство у Чачку највећа потражња у јеку јесење садње забележена је за садницима шљиве, које купују воћари са територије града на Морави, док су Ариљци и Ивањичани остали верни садницама малине.
„Пре неколико година забележена је огромна потражња за садним материјалом ораха и лешника, али то сада није случај. Воћари се и даље одлучују за воћке које су прославиле овај крај и ван граница наше земље, шљиву и малину“, рекао је Ненад Поповић, руководилац расадничке производње Института за воћарство у Чачку.
Он додаје да је ово продужено Михољско лето било идеално за садњу свих воћних врста, али и открива шта воћари треба да знају пре него што приступе послу.
„Лепо време погодовало је пољопривредним произвођачима и воћарима да спреме земљиште за јесењу садњу, као и да заврше садњу у благовременом року. Превашодно је важно да те новопосађене биљке воћари наводњавају у мало већем обиму него ранијих година, управо због виших температура”, рекао је Поповић за РИНУ, преноси Б92.
Јесења садња воћа трајаће све док то временски услови дозволе. Јако је важно да се не врши на температурама испод нуле, да је земљиште припремљено и да на њему нема снега, како би се саднице квалитетно касније развиле.
Воће и поврће на пијаци  - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2022
ЕКОНОМИЈА
Испитивања старих сорти воћа, поврћа и житарица: Да ли је могуће гајење без хемијских средстава
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала