- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

И Белорусија може бити угрожена: Велики заједнички маневри Минска и Москве

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаРуско-белоруске војне вежбе "Запад-2017"
Руско-белоруске војне вежбе Запад-2017  - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2022
Пратите нас
Оружане снаге Русије и Белорусије почеле су припреме за одржавање заједничких војних маневара „Штит Савеза —2023“ с циљем јачања заштите и одбране граница Савезне државе а у светлу гомилања групације НАТО-а на источном крилу и могућих провокација са територије Украјине и Пољске.
Министар одбране Белорусије Виктор Хрењин рекао је на заједничком колегијуму министарстава одбране Русије и Белорусије 2. новембра да ће то бити главни подухват у оквиру заједничке припреме органа војне управе и трупа у наредној години.
Како је изјавио руски министар одбране Сергеј Шојгу, заоштравање конфронтације са Западом и јачање мултинационалне групације снага НАТО-а на источном крилу не угрожавају само директно Русију.
„На удару ће се наћи и наши савезници, пре свега братска Белорусија“, истакао је министар, додајући да је у таквој ситуацији војна безбедност Савезне државе Русије и Белорусије приоритетни задатак. Према његовим речима, потребно је посветити посебну пажњу припреми и побољшању борбене способности трупа.
Руски војни историчар Јуриј Кнутов каже за Спутњик да је бројност НАТО групације у близини Русије порасла на 30.000. Због претње од могућег напада Алијансе на територију Белорусије, главни циљ војних вежби биће борбена координација групације руских и белоруских трупа, развој интеракције оружаних снага и заједничка акција у одбијању могућих непријатељских напада.

Задаци руске и белоруске војске

Према речима Кнутова, оружане снаге Русије и Белорусије организоваће војне вежбе на полигонима у Белорусији.
„У Белорусији постоји велики број полигона за обуку. На њима ће се руске и белоруске оружане снаге обучавати заједничкој интеракцији и директном решавању одбрамбених задатака који се односе на одбијање могућег непријатељског напада НАТО-а са територије Украјине, Пољске или неке друге балтичке земље“, објашњава стручњак.
Са овом оценом слаже се и руски војни експерт Василиј Дандикин. Према његовим речима, вежбе руских и белоруских оружаних снага, трајаће више од две недеље, а војнике ће обучавати војне вође из генералштабова Русије и Белорусије.
„На територији Белорусије, у војним вежбама, осим белоруских оружаних снага, учествоваће око 9.000 руских војника. У овој земљи увелико је распоређена авијација. Војници ће током ових вежби користити артиљерију великог домета, тенкове, оклопна возила… Осим тога, оружане снаге ће вежбати да пуцају из артиљеријских оруђа“, констатује саговорник Спутњика.
© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаРакетни систем "Искандер М"
Ракетни систем Искандер М - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2022
Ракетни систем "Искандер М"
Како каже за Известија руски војни експерт Виктор Литовкин, током војних вежби, руске и белоруске трупе користиће дронове, системе навигације, белоруске ракетне системе за вишеструко лансирање „Полонез“ и руске ракетне системе „Искандер М“.
Међутим, према мишљењу војног стручњака Алексеја Леонкова, најважнији задатак ових војних вежби представља борбена координација трупа.
„У Белорусији не постоје поједини родови војске, као на пример стратешке ракетне снаге и морнарица. Пошто је ова земља део наше Савезне државе њене оружане снаге ће морати да се обуче. То је веома важно због решавања заједничких задатака. Дакле, током вежби, постојаће сарадња, координација копнених снага, ваздухопловства и противваздушне одбране“, објашњава саговорник Спутњика.

Верни савезник и искрен пријатељ

Заједничке војне вежбе оружаних снага Русије и Белорусије, према речима Кнутова, одржавају се због тога што руска држава Белорусију сматра верним савезником и искреним пријатељем.
„Белорусија је једина земља-чланица Заједнице независних држава која прилично чврсто стоји на позицији блиских односа са Русијом. Стога је руска држава дужна да штити ову земљу“, наглашава саговорник Спутњика.
Према речима Шојгуа, Белорусија остаје верни савезник и поуздан партнер Русије.
„То је посебно важно данас, када у свету убрзано расте напетост, разарају се темељи стратешке стабилности, смањује се улога међународних институција, а конфронтација између Запада и Русије јача“, констатовао је Шојгу.
Белоруски председник Александар Лукашенко изјавио је да би отварање од стране Кијева фронта против Белорусије било сумануто са војног становишта, али да је процес покренут и да Украјину на то подстиче Запад. Он такође тврди да НАТО и бројне европске земље разматрају варијанте могуће агресије против Белорусије.
У складу са одлуком руског председника Владимира Путина и председника Белорусије Александра Лукашенка, од 22. октобра у Белорусији се спроводе мере борбене координације регионалне групације снага.
Према речима Шојгуа, усвојена је заједничка војна доктрина, спроводи се заједничко војно планирање, функционише регионална групација снага, као и заједнички систем ПВО.
Раније је белоруски председник Александар Лукашенко саопштио да су се Минск и Москва договорили о распоређивању регионалне војне јединице две земље због заоштравања ситуације на западним границама Савезне државе Русије и Белорусије.
Русија НАТО илустрација - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2022
РУСИЈА
Руски одговор на провокације: Шојгу брани Белорусију
Сателит - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2022
РУСИЈА
Лукашенко: Белорусија и Русија формирају заједничку групу сателита у свемиру
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала