- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски одговор на провокације: Шојгу брани Белорусију

© Flickr / MarijananaРусија НАТО илустрација
Русија НАТО илустрација - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2022
Пратите нас
Белорусија је још једно потенцијално поприште борбених дејстава и то је сценарио који колективни Запад разматра. Агресија може бити директна, а такође може проћи и као војна провокација. Напад на Белорусију може бити изведен и са територије Пољске и из Украјине, упозорава Александар Михајлов, шеф руског Бироа за војно-политичке анализе.
„Постоји и трећа варијанта – они могу да покушају да отворе још један фронт како би приморали Русију да у мањој мери премешта своју технику и људство у правцу југозапада украјинске територије и да се фокусира на пребацивање трупа на белоруско ратиште. Овај сценарио је такође могућ. Надам се да Запад разуме дубину опасности од оваквих провокација“, додао је експерт.
Михајлов је тако прокоментарисао тврдње руског министра одбране Сергеја Шојгуа да НАТО намерава да пређе са „обуздавања Русије путем напредног присуства“ на стварање целовитог система колективне одбране на источном крилу, у близини руских граница.
Нове мултинационалне батаљонске тактичке групе формирају се у Бугарској, Мађарској, Румунији и Словачкој, а од фебруара ове године НАТО трупе су увећане за 2,5 пута и достигле су бројку од преко 30 хиљада људи. Међутим, снаге Алијансе у региону се за кратко време могу повећати.
Гомилање НАТО-a на источном крилу доводи у опасност савезнике Русије, пре свега Белорусију, упозорио је Шојгу.
У таквој ситуацији војна безбедност Савезне државе Русије и Белорусије је приоритетни задатак, због чега се посебна пажња посвећује припреми и побољшању борбене способности трупа.
Руски војни експерти истичу да су Русија и Белорусија спремне за такав развој догађаја и на постојеће и надолезеће претње, па су створиле заједничку групацију трупа, усвојена је заједничка војна доктрина, спроводи се заједничко војно планирање, а створен и заједнички систем противваздушне одбране.
Редовно се одржавају заједничке оперативне и борбене обуке, између осталог и у оквиру међународних организација ОДКБ, ЗНД и ШОС.

Шта ако Русија распореди војску на америчким границама

Михајлов упозорава да се НАТО осовина гради дуж западних граница Русије - балтичких земаља, Пољске, Чешке, Словачке, Румуније, Бугарске и црноморског региона, а такође НАТО пружа Украјини обавештајне податке, одређује циљеве, шаље саветнике и плаћенике, води информативни и санкциони рат против Русије
© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаНове НАТО батаљонске тактичке групе формирају се у Бугарској, Мађарској, Румунији и Словачкој, а од фебруара ове године НАТО трупе су увећане за 2,5 пута и достигле су бројку од преко 30 хиљада људи
У Пољској се распоређује батаљон НАТО-а  - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2022
Нове НАТО батаљонске тактичке групе формирају се у Бугарској, Мађарској, Румунији и Словачкој, а од фебруара ове године НАТО трупе су увећане за 2,5 пута и достигле су бројку од преко 30 хиљада људи
„Они су у суштини, нагомилали наоружање и војску дуж целе западне границе. Осим тога, скренуо бих пажњу на чињеницу да је концентрисање НАТО војске на територији, пре свега, Пољске кадровска резерва страних плаћеника који стално пристижу у Украјину. Врло брзо мењају свој статус – они почињу да се боре у Украјини не у статусу војника НАТО-а, већ у статусу плаћеника. Ово је још један опасан тренд“, навео је Михајлов.
Руски војни експерт Дмитриј Дрозденко упозорава да су ови НАТО кораци опасни, те да представљају директну претњу Русији.
„Такве акције би биле претња за сваку земљу коју су прогласили непријатељем и у близини чије границе гомилају своје оружане снаге. Ако би Русија почела да гомила своје снаге на границама САД, или поставила своју групацију уМексику, мислим да би то био ‘casus belli“ тј. разлог за рат и да би то довело САД до лудила. У сваком случају, ово што се дешава веома је опасно“, оценио је експерт.
Москва упозорава да је главни циљ деструктивних напора колективног Запада уништење руске економије, војног потенцијала, одузимање могућности да води независну спољну политику. Вашингтон настоји да искористи тренутну ситуацију да задржи глобално лидерство и максимално ослаби друге земље, укључујући и своје савезнике у Европи.
Дрозденко упозорава да потези НАТО-а могу довести до озбиљне ескалације, чак и глобалног сукоба.
„Циљеви су различити. Јасно је да Русија нема намеру и да неће нападати земље НАТО-а... С друге стране, НАТО – конкретно, САД и Велика Британија, али и друге земље, свака на другачији начин, већ су увучене у сукоб у Украјини и то испорукама наоружања, ангажовањем својих саветника, регрутовањем и слањем својих плаћеника. У суштини, све ово води ка ескалацији сукоба. То никоме не доноси ништа добро. Ако започне глобални сукоб он има све шансе да ескалира на највишем нивоу. То ће бити лоше за све, укључујући, надам се, и за САД“, каже Дрозденко.
Експерт оцењује да формирање нових батаљонских тактичких група у земљама Источног блока говори о томе да Вашингтон потенцијално разматра могућност директног сукоба са Русијом.
„Додајмо томе и америчке трупе које се налазе у Румунији, а то је 101. Ваздушно-десантна дивизија. Мислим да заиста разматрају могућност да се умешају у сукоб“, додаје експерт.
Та елитна дивизија америчке војске, названа „Вриштећи орлови“, распоређена је у Европи по први пут у скоро 80 ​​година усред растућих тензија између Русије и НАТО и обучена је да се у року од неколико сати пребаци на било које бојно поље у свету. Ако дође до војне ескалације или напада на НАТО, они су потпуно спремни да пређу границу и уђу на територију Украјине.

Нико не напада НАТО, већ НАТО напада све

Коментаришући информације руског министра одбране да НАТО формира систем колективне одбране у близини руских граница, Дрозденко оцењује да реч „одбрана“ у овом контексту „чудно звучи“, посебно ако се има у виду чињеница да НАТО никада у својој историји није био нападнут.
„Односно, НАТО се још ни од кога није бранио, али је НАТО као организација већ напао многе, укључујући и Србију. Дакле, не формира се колективна одбрана, већ друга колективна ударна снага. Не може се другачије назвати, јер нико не напада НАТО, већ НАТО напада све“, нагласио је Дрозденко, постављајући реторичко питање - од кога ће се НАТО бранити пошто нико не намерава да напада НАТО земље.
С друге стране, колективни Запад по старом, испробаном рецепту покушава да Русију представи као агресора, стварајући хистерију о Русији као претњи за свет и човечанство.
„Повике да ће руски тенкови стићи до Ламанша слушамо деценијама – говорили су да ће и совјетски тенкови стићи до Ламанша. Распиривање те хистерије омогућава НАТО-у да повећа буџет и трошкове. Видимо да акције свих одбрамбених предузећа, а посебно америчких, расту на суманути начин - ту нема профита, има суперпрофита“.
Дрозденко подсећа да је НАТО, на челу са САД, одувек представљао Русију као земљу агресора, чак и онда када је Русија понудила ближу сарадњу са НАТО-ом.
„Kако је изјавио и Владимир Путин, били смо спремни да тесно сарађујемо, али су они то одбили. Разлог је једноставан - НАТО нису само оружане снаге, то је огромна бирократска, чиновничка машинерија која троши огромна финансијска средства. И наравно, нико неће добровољно да одбије толике своте новца... Сходно томе, њима је потребан непријатељ, јер ако нема непријатеља онда сам блок губи смисао постојања. Када се Совјетски Савез распао, говорило се да је нестао и противник и да је потребно распустити НАТО. Уместо тога, тај блок је, напротив, почео да води прилично активну и агресивну политику, укључујући и ратове“, подсетио је Дрозденко.
Русијa може на само један начин да одговори на ове НАТО претње - јачањем одбрамбених способности земље, нагласио је експерт.
„Јачањем борбене способности војске и унапређивањем квалитета наше одбрамбене индустрије, јер се не ратује само војницима, већ и индустријским потенцијалом. Искрено се надам да ништа од овога неће морати да се примењује. У Америци из неког разлога верују да ће се, ако дође до нуклеарног сукоба, тај сукоб догодити само на територији европског континента и да то неће дотаћи Американце. Али, ја сам уверен да ће, ако нешто почне то ће захватити целу земаљску куглу, а у Америку ће (ракете) прво долетети“, закључио је експерт.
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2022
РУСИЈА
Шојгу поручио страним колегама: Русија не намерава да употреби нуклеарно оружје
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала