Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Који су државни разлози за враћање служења војног рока у Србији

Војска Србије - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2022
Пратите нас
Актуелне геополитичке околности, али и досадашње анализе и ставови врха војске и војних старешина указују на то да је неопходно што хитније наставити служење војног рока, оцењује професор на Војној академији у Београду, генерал-мајор у пензији, др Митар Ковач.
Да би Србија могла вратити служење војног рока наговестио је нови министар одбране Милош Вучевић, који је рекао да се позитиван став према увођењу војног рока заснива на објективној анализи и чињеницама, као и да војни рок не би трајао 12 месеци, већ неки краћи временски период.

Враћање војног рока

Служење војног рока законски није ни престало, већ је привремено обустављено, напомиње Митар Ковач, па ни процедура за његово враћање није компликована.
„Потребна је политичка воља како би надлежне институције донеле одлуку о томе. Ми имамо огроман регрутни потенцијал, а постоји и инфраструктура коју је веома лако прилагодити. То је буквално прилагођавање у смислу кречења и прегледа инсталација јер су многе касарне остале у добром стању“, истиче Ковач.
Он се не слаже са појединим оценама да су потребна огромна средства за сређивање касарни и других објеката.
„Не видим да такви ставови почивају на правим основама. То је израз противљења увођењу служења војног рока од стране одређених политичара и аналитичара који су, у већини случајева, под утицајем одређених структура из иностранства. Али, актуелни геополитички тренутак сигурно иде у прилог томе да не треба одлагати служење војног рока, већ што пре почети тај процес“, указује наш саговорник.
Да ли ће војни рок трајати три месеца или шест и да ли ће бити подељен у више фаза у овом тренутку је, сматра Ковач, мање битно:
„Мислим да је јако важно да тај процес почне, а то се постиже једном одлуком председника. Све промене се, уколико то буде потребно, могу вршити у ходу“.

Војна неутралност – разлог више

Војна неутралност Србије није разлог да се не настави служење војног рока, уверен је Ковач. Напротив.

„У свету не постоји ниједна земља која је војно неутрална, а да нема служење војног рока. У том погледу постоје извесне различитости између постојећих неутралних држава, али свака од њих има служење војног рока – од Швајцарске, Аустрије, па ни Србија не треба да буде изузетак. Тим пре што су наше окружење и безбедносни проблеми далеко већи“, категоричан је наш саговорник.

Приоритет млађе категорије

Поводом оцене новог министра одбране да мора да се ради и са људима који имају више од 30 година и који нису служили редован војни рок, Ковач каже да није против тога да се и они обуче.
„Међутим, потребно је да се, пре свега, обучи овај регрутни контигент који је знатно млађи, дакле људи између 20 и 30 година. Приоритет, дакле, треба да буду та млађа годишта која ће дуже време служити у резервном саставу војске, а тек након тога, уколико има времена, ресурса и простора, треба приступити обуци старијих од 30 година“, закључује Митар Ковач за Спутњик.
Министар Вучевић је оценио да имамо војно „неспособне генерације“, које не знају да поступе како треба у кризним моментима.
„Немир нам је када имамо поплаву или пожар, а не знамо како да одреагујемо. Када говоримо о враћању војног рока, не причамо о ратовању, већ да војска буде на услузи грађанима кад је то у најтежим моментама најпотребније“, објаснио је Вучевић.
Министар одбране Србије Милош Вучевић - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2022
СРБИЈА
Министар Вучевић: Дрон се кретао из правца Јариња. Не изазивајте Србију, не шалимо се!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала