- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Некада молио за тренинг са Новаком, сада игра финале против њега – Питање је: Како се побеђује идол?

© AP Photo / Frank Franklin IIХолгер Руне и Новак Ђоковић – УС опен
Холгер Руне и Новак Ђоковић – УС опен - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2022
Пратите нас
Српски тенисер Новак Ђоковић играће своје осмо финале на Мастерсу у Паризу од 15 часова, а противник ће му бити чак 16 година млађи Данац Холгер Руне. Састали су се само једном, а овај меч ће бити посебно специфичан јер је младом Данцу српски ас био идол током одрастања.
Новак Ђоковић закорачио је у бели спорт 2003. године када је одиграо свој први професионални меч у каријери, а исте године у Копенхагену родио се Холгер Руне чија породица није ни слутила да је тада изнедрила једног од највећих тениских талената данашњице.
Током каријере Новак је многим тенисерима могао да буде узор због начина на који побеђује, због трофеја, али само истинским талентима могао је да буде узор због става према спорту, сваком мечу, сваком противнику и људских особина.
Праве вредности код српског тенисера препознао је Холгер Руне најпре гледајући српског аса на телевизору, а потом и уживо.
Пре него што је његов таленат пронашао пут до великих турнира и победа, Руне је вредно радио, напредовао и трудио се да учи од најбољих. Да му је Новак један од највећих идола откривено је прошле године када је Руне видео да српски ас неће играти на Мастерсу у Мајамију.
Млади Данац пожелео је да се сретне са Новаком у Монаку и написао му је поруку на друштвеној мрежи, а Ђоковић је као у још безброј ситуација показао велико срце и позвао тениског наследника да заједно тренирају.
„Да будем искрен, писао сам му на друштвеној мрежи. Питао сам га да ли ће бити у Монаку пошто сам видео да неће играти у Мајамију. Одговорио ми је да хоће и позвао ме да тренирамо“, присетио се Руне једном приликом.
О поштовању које Холгер гаји према Србину причало се највише после његове изајве у којој је он ставио Новака испред Роџера Федерера и Рафаела Надала, управо због претходно поменутих људских особина.
„Ђоковић ми је рекао толико паметних ствари. Роџер Федерер и Рафаел Надал се често спомињу у контексту тога да су добри према младим играчима, али онај који највише даје је Новак. Нисам чуо да Роџер и Рафа много саветују клинце, можда то раде са својим земљацима. Али што се мене тиче, ствар је јасна – Новак је најдарежљивији по питању саветовања“ , рекао је Руне.
Млади дански тенисер тренутно је 18. рекет света и то му је најбољи рејкинг током каријере, која ће тек бити богата јер Холгер има само 19 година.
Да ће бити велико име у тенису ставио је Руне до знања на прошлогодишњем УС Опену када је успео да одузме сет Новаку у првом колу.
Српски тенисер такође је препознао у Данцу велики таленат па је тако Руне био и гост на Новаковим теренима у Београду, на чему је млади Данац често истицао да је захвалан.
Годину је започео као 103. тенисер света, да би после наступа на Индијан Велсу где је стигао до другог кола почео да подиже форму и показује сав раскош свог талента.
Стигао је на турнир у Београду где је победио Кристијана Гарина, али потом испао од Таро Данијела. Међутим, после тог тесног пораза било је јасно да је моменат експлозије све ближи.
Дошао је ред на турнир у Минхену који је фантaстичном Рунеу донео први трофеј у каријери, али и неке важне победе због којих је сигурно самопоуздање отишло на неки много виши ниво.
На турниру Минхену је Руне избацио Сашу Зверева, а у финалу савладао Ботика ван де Зандшулпа.
Иако је могао од себе да очекује много, тешко да је сањао да ће тако рано са само 19 година играти четвртфинале Ролан Гароса и то после победа над тенисерима као што су Стефанос Циципас и Денис Шаповалов.
Тенисер рођен 2003. године постао је страх и трепет! Међутим, младост је учинила своје да се после проналaска форме ритам угаси и Данац је нанизао неколико лоших турнира.
Поново је пронашао форму у Стокхолму, а ту је поново елиминисао Циципаса као и Камерона Норија.
У Базелу је стигао до финала, а онда је стигао у Париз где је сваки меч одиграо вансеријски. Истина, срећа га је погледала у четвртфиналу када је Карлос Алкарас предао меч, али питање да ли би Шпанац успео да се избори са вршњаком.
За место у финалу победио је изузетног Феликса Оже – Алијасима који игра најбољу сезону у каријери и тако стигао до сусрета са Ђоковићем.
Са идолом ће играти прво Мастерс финале, а иако ће дати све до себе мора да зна да са друге стране има звер.
Ђоковић се још увек није заситио победа, гризе у сваком поену, напада сваки ударац и жељан је да докаже свету да не могу више да га саплићу јер су то радили целе године.
Тенисер који ће бити под притиском је Данац, тенисер који ће имати највећи изазов у каријери је Данац, а онај који је фаворит само ће се погледати у огледало пред излазак на терен.
Порука за Холгера је да ужива у свом првом Мастерс финалу, а Новаку поруке не требају јер је он себи давно записао циљ.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2022
СПОРТ
Новак је краљ бетона – нови јубилеј у Паризу
Ђоковић - Циципас, Париз Мастерс - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2022
СПОРТ
Ђоковић: Највећи изазов до сада!
Ђоковић - Циципас, Париз Мастерс - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2022
СПОРТ
„Ма тако је бреее“ /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала