- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Папа Фрања признао да воли и цени руски народ

© AP Photo / Alessandra TarantinoПапа Фрања
Папа Фрања  - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2022
Пратите нас
Папа Фрања изјавио jе да воли и руски и украјински народ, те је потврдио да Света столица „ради оно што треба да ради“ како би се украјинска криза решила мирним путем.

„Веома ценим руски народ и руски хуманизам. Сетите се само Достојевског који и дан-данас надахњује нас, хришћане. Осећам искрене симпатије према руском народу, као и према украјинском народу. Ја сам између два народа које волим“, рекао је папа новинарима у авиону приликом повратка из Бахреина, пренела је агенција АНСА.

Он је поново подсетио како је дан након почетка борби у Украјини посетио руску амбасаду у Ватикану, како је изразио жељу да оде у Русију, како је два пута разговарао телефоном са украјинским председником Владимиром Зеленским.

„Ради се на зближавању, на проналажењу решења. Света столица ради оно што треба да ради, па и када је реч о ослобађању заробљеника. Али то је нешто што ми увек радимо“, додао је папа.

Говорећи о сукобу у Украјини, поглавар римокатоличке цркве је рекао да не верује у суровост руског народа јер, како је истакао, „руски народ је велики народ“. Папа Фрања претпоставља да одговорност за то лежи на „плаћеницима, војницима који иду у рат као у авантуру“.
Он је оценио да се човечанство тренутно суочава са трећим светским ратом. С тим у вези, папа је подсетио на сукобе у Јемену, Мјанмару, Етиопији, Сирији, Либану.
Папа Фрања  - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2022
Специјална операција у Украјини
Папа Фрања спреман да организује састанак Путина и Зеленског у Ватикану
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала