- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Папа Фрања спреман да организује састанак Путина и Зеленског у Ватикану

© AP Photo / Alessandra TarantinoПапа Фрања
Папа Фрања  - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2022
Пратите нас
Папа Фрања спреман је да учествује у одржавању састанка председника Русије и Украјине Владимира Путина и Владимира Зеленског у Ватикану у циљу решавања сукоба у Украјини, саопштио је председник Светске уније старовераца Леонид Севастјанов.

„Папа ми је потврдио да је спреман да буде посредник, спреман је да уступи Ватикан као платформу за преговоре – прво између Путина и Зеленског“, прецизирао је Севастјанов.

Како је објаснио, састанак би могао да се организује у форми округлог стола.

„Папа је спреман да буде модератор. Председници могу да разговарају о темама као што су, на пример, прекид ватре, нека врста раздвајања трупа, а онда се може разговарати и о глобалним стварима“, истакао је Севастјанов.

Након таквог састанка, додаје, папа предлаже да се одржи конференција о безбедности у Европи у којој би, поред украјинске и руске стране, учествовали и представници САД и европских земаља.
„Сви треба да се договоре око неког новог облика безбедности“, појаснио је Севастјанов.
Он је подсетио да је портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио да Москва поздравља предлог званичног Париза да се папа Фрања и америчко руководство укључе у преговоре о Украјини.
„Тиме је дато до знања да папа такође одговара Русији као преговарач. Требало би да се крене са неким потезима, пре свега, вероватно, са руске стране“, поручио је Севастјанов.
Председник Украјине Владимир Зеленски раније је потписао указ о ступању на снагу одлуке Савета за националну безбедност и одбрану Украјине о немогућности вођења преговора са председником Русије. Претходно је Путин објавио да је Русија спремна за преговоре о Украјини и позвао Кијев да одмах прекине сва борбена дејства.
Француски председник Емануел Макрон затражио је касније од папе Фрање да позове руског и америчког лидера, Владимира Путина и Џозефа Бајдена, како би се решила криза у Украјини.
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2022
РУСИЈА
Кремљ: Русија спремна да разговара и са папом и са САД о ситуацији у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала