- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Руски дипломата: Русија није против стварања заштитне зоне око Запорошке нуклеарке

© Sputnik / РИА НовостиЗапорошка нуклеарна електрана
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2022
Пратите нас
Русија се никада није противила стварању заштитне зоне око Запорошке нуклеарке, од септембра води конструктивне консултације са ИАЕА на ову тему, изјавио је стални представник Русије при међународним организацијама у Бечу Михаил Уљанов.
„Русија никада није била против иницијативе господина (директора Међународне агенције за атомску енергију Рафаела) Гросија у вези са зоном нуклеарне безбедности и заштитне око Запорошке нуклеарне електране. Од септембра одржавамо конструктивне консултације са ИАЕА за израду одговарајућих практичних споразума“, написао је Уљанов на Твитеру, напомињући бројне „фејкове у јавном простору“ на ову тему.

Запорошка нуклеарна електрана

Запорошка нуклеарна електрана налази се на левој обали Дњепра, у близини града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и капацитету. Станица има шест енергетских блокова ВВЕР-1000, сваки капацитета 1 гигават.
Електрану од марта чува руска војска. Министарство спољних послова Русије истакло је оправданост преузимања контроле над електраном од стране руске војске у смислу спречавања цурења нуклеарних и радиоактивних материјала. Председник Русије Владимир Путин наложио је 5. октобра да се Запорошка нуклеарка стави под контролу Русије.
Украјинске трупе редовно гранатирају Енергодар и територију нуклеарке.
Председник Русије је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2022
РУСИЈА
Провоцирање катастрофе: Зашто Кијев наставља опасне нападе на Запорошку нуклеарку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала