Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић о ситуацији на Косову и Метохији: Ово су тектонске промене, Квинта обмањује јавност

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да се на Косову и Метохији дешавају велике политичке, готово тектонске промене, подсетивши да су после 10 година Срби одлучили да напусте приштинске институције.
Одлука о напуштању приштинских институција је била много тешка, казао је Вучић, наводећи да је са Србима целу ноћ разговарао и да им је пренео да их разуме и да ће бити уз њих шта год да одлуче.
„Не могу да кажем да је лак тренутак, али није ни први ни последњи, важно је да се ми одговорно понашамо“, рекао је Вучић, гостујући у емисији „Хит Твит“ на телевизији Пинк.
Поводом оставки Срба у приштинским институцијама, председник Србије је указао да су бесмислене приче како они то раде по наређењу Београда, односно његовом, и да такве приче само одговарају некима на западу и у Приштини.
„Сви који то говоре, као и они код нас, никада нису хтели да реално сагледају проблеме са којима се Срби суочавају и шта желе, до тога шта су последице“, нагласио је Вучић.
Вучић је рекао да су Срби сваки пут желели да напусте институције када би Приштина нешто урадила.
„Саветовао сам их да то не раде и слушали су ме, јер сам увек био уз народ. Веровали су ми. Бар 20 пута сам их спречавао“, казао је Вучић.

„У јуну је могло да дође до незапамћеног крвопролића“

Међутим, онда је дошао јун и први инцидент, казао је Вучић и истакао да је крајем тог месеца на Косову и Метохији могло да дође до незапамћеног крвопролића.
„Први пут причам о томе, те ноћи је могло да дође до великог, незапамћеног крвопролића. Албанци су га спремали, Срби нису хтели да се повуку, хтели су да им се супротставе. Примао сам информације у стварном времену и можете да мислите у каквом смо стању били. Молили смо и слали поруке мађарском команданту Кфора да он уђе на север и разговара са Србима, да Албанци не уђу. Албанци су чекали да уђу, како би НАТО интервенисао против Срба. Тада су испуњени сви наши захтеви, а командант Кфора је ишао ујутру. Молио сам Србе да повуку барикаде (иако су сви захтеви били испуњени), али они су сити били свега. После 11 сати мојих тешких разговора они су рекли да ће то урадити само зато што ја то молим. Склонили су барикаде“, испричао је Вучић.
Он је рекао да сматра да је важно да грађани разумеју кроз шта је Србија прошла у претходним деценијама, шта у последњих 10 година, а шта у последњих неколико месеци, по питању Косова и Метохије.
У том контексту, Вучић је навео да је Србија фактички изгубила суверенитет на Косову и Метохији 1999. године, да је највећа грешка било пребацивање разговора о КиМ из УН у ЕУ, а да је Бриселски споразум, какав год да је документ, купио мир за последњих 10 година.

Квинта обмањује јавност

Вучић је подсетио на изјаву Аљбина Куртија у Берлину која се тиче СЗО — да се то никада неће десити.
„А онда је рекао да ово за таблице иде фазно, да вас мало кажњавамо са по 150 евра, па ћемо да вам одузимамо таблице, па и аутомобиле. Представници Квинте обмањују јавност када кажу да има право да одузима таблице. Позивају се на погрешан члан. Знају, него се праве блесави. Не смеју да кажу, јер је за њих Косово независна држава. Сменио је Ненада Ђурића. Немају право то да раде“, истакао је Вучић.
Председник Србије је рекао да не мисли да је Американцима стало до сукоба.
„Напротив. Што би им то било потребно? Понашали су се коректније него многи Европљани“, казао је Вучић, напомињући да то не значи да ће САД бити на нашој страни, већ ће увек бити на страни свог, како се изразио, чељадета од 14 година.
„Ако Американци буду довољно паметни, они ће Кфору рећи да обављају полицијске послове на северу, а ако мисле да ће то Албанци да раде а они на то немају право, онда ће то бити катастрофа“, рекао је Вучић.

Порука Куртију

Вучић је истакао да ће Србија покушати на све начине да сачува мир и стабилност и поручио Куртију да се држи онога што је договорено. Куртијев позив Србима да се врате у институције, председник је назвао прљавим триком.
„Сад мало Заједница српских општина и повлачење одлуке о таблицама, да се (Аљбин Курти) држи слова онога што је потписано. Кад то научиш, онда можемо даље“, поручио је Вучић премијеру привремених приштинских институција.
Упитан да ли је један од могућих сценарија да Приштина прогласи ванредно стање и уђе на север Косова, председник Србије је одговорио да то може да се деси али и да НАТО може да их спречи у томе.
„Надам се да ће у НАТО бити довољно мудрости и зрелости да тако нешто спречи“, казао је Вучић.
Вучић је казао да је за некога опстанак српског народа на Косову и Метохији ситница, али да за њега није.
„Желим да мандат завршим тако што ћу да сачувам мир“, истакао је председник Србије и додао да таблице нису највећи проблем.
„Много већи проблем је ЗСО и смена Ненада Ђурића, због те бахатости, јер усред Берлина може да гази Берлински споразум. Срби долазе у позицију на Косову, у којој су били Албанци 90-их“, казао је он.
Вучић је казао да зна колико је било тешко полицајцима Ненаду Ђурићу и Александру Филиповићу, најављујући да ће један добити одликовање, а други орден.

Подаци из пописа становништва биће бољи од очекиваних

Вучић је нагласио да Србија последњих 10 година има мир и најбржи раст економије у региону.
Наводећи да је Србија у првих 10 месеци ове године остварила већи прилив директних страних инвестиција, него лане, да расту плате и пензије, али не и ниво јавног дуга, истакао је да то све не би било могуће да није било периода мира и стабилности, уз опаску да то често не може да објасни „ни у својој фамилији“.
„Имали смо мир и стабилност и могли смо да се концентришемо на добре ствари. Да сачувамо децу за будућност, немамо деце да бацамо“, рекао је Вучић.
Дотакао се и пописа становништва, наводећи да ће подаци бити бољи од првобитно очекиваних, те да ће се показати да земља има око 6,5 људи, а процена је била на око 6,1 милион.
„То значи да је талас миграција био много мањи, да је део људи почео и да се враћа“, рекао је Вучић и додао да је природни прираштај и даље проблем, али да је ове године, за један одсто, рођено више беба, уз мање преминулих“, навео је Вучић.
Полиција на КиМ - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2022
СРБИЈА
Бачен Молотовљев коктел на кућу Срба код Грачанице /фото/
Лидер покрета Самоопредељење Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2022
СРБИЈА
Курти: Срби да не напуштају институције
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала