- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Новаков ђак генерације – Данац прескаче школу и иде одмах на факултет

© AP Photo / Thibault CamusХолгер Руне
Холгер Руне - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2022
Пратите нас
Новак Ђоковић предао је париску круну 19-годишњем Холгеру Рунеу који је од првог до последњег меча у француској престоници одушевљавао све љубитеље белог спорта. Док се вршњаци данског тенисера буду борили на Завршном Мастерсу за млађе генерације Руне ће ићи у Торину са старијим играчима са којима је апсолутно равноправан.
Париз не памти меч какав су одиграли Новак Ђоковић и Холгер Руне у финалу, а ни тениски параметри не памте да је један тенисер одиграо такав турнир какав је одиграо Данац.
Једини је тенисер који је победио Новака у финалу Мастерса када српски ас поведе у сетовима, а уз то је први тенисер који је на једном турниру победио петорицу играча из Топ десет. Неоспорно је да су га до титуле водили напоран рад и раскошни таленат, али је велики удео имао и Новак који му је неретко како тенисом тако и понашањем показивао путању.
Најпе је елиминисао Стана Вавринку против кога је спасао меч лопте, да би потом уследиле елиминације тенисера са врха.
Поразио је Хуберта Хуркача (10), Андреја Рубљова (9), Карлоса Алкараса (1), Феликса Оже-Алијасима (8) и потом Ђоковића који је до финала Париза био седми рекет света.
Када је освојио трофеј у „граду светлости“ Руне је обрисан са листе учесника за Завршни Мастерс млађих генерација.
Вест је била изненађујућа, али само у први мах јер ће млади Данац путовати у Торину где ће бити прва замена за Завршни Мастерс на ком учествују осморица најбољих играча ове сезоне.
Млади Руне рођен 2003. године дефинитивно више не мора да се показује пред вршњацима међу којима такође има талентованих тенисера, међутим они не играју на тако високом нивоу.
Дански тенисер је показао менталну стабилност, зрелост у игри и понашању, а о напретку се тек може говорити јер је Руне годину почео као 103. рекет света, да би до новембра ушао у Топ десет играча АТП листе.
Иако је имао падова, прескочио је средњу школу и одмах се „уписао“ на тениски факултет где побеђује искусније и старије од себе.
Од Новака је млађи тачно 16 година, а исте године када се Руне родио српски тенисер одиграо је први професионални меч.
Играчима млађе генерације потребан је период адаптације, али је Руне стигао на врх АТП листе као да је ту одувек и био што прави велику разлику између њега и осталих вршњака.
Ове године је у Индијан Велсу стигао до прве победе на Мастерсима, а у Минхену је освојио прву АТП титулу. На путу ка трофеју млади дански ас елиминисао је и Сашу Зверева.
Није дуго чекао већ је освојио и другу титулу у Стокхолму и дефинтивно постао тенисер кога би сваки ривал хтео да избегне.
Велики удео у томе да Руне буде одрастао човек у тинејџерским годинама имао је и Новак Ђоковић, који му је од јуниорских дана делио савете о тренинзима, а млади Данац је уписао као сунђер јер је на српског аса гледао као на идола.
Руне није крио да је Новак много утицао на његову каријеру усмеравајући га и делећи савете са њим, док је истицао да Роџер Федерер и Рафаел Надал никада на тај начин нису приступали младим колегама.
Дански тенисер као да је покупио све најбоље од Новака, а то један од разлога због који је српски ас истакао колико цени Холгерову личност и његову жељу за стицањем знања.
Није ни чудо што се после пораза на Ђоковићевом лицу оцртавао осмех, јер је изнедрио ђака генрације коме школовање са вршњацима више не треба.
Рунеу треба виши ниво и зато Руне треба да иде у Торино па макар и само гледао осморицу најбољих што ће вероватно и бити случај уколико неко не одустане.
Патрик Муратоглу ради одличан посао и наставља да доказује да је важно име у тренерском свету, мада иако је срећан што ради са Рунеом, славни Фарнцуз сматра да је за оно што је Руне урадио ове године потребан иск фактор.
„Играти са Новаком у финалу турнира је највећи могући изазов. Холгер је већину времена успевао да пронађе одговоре. ато је на крају победио. Али мислим да не можеш да научиш било кога да победи против Новака. Морате иматиешто посебно. Све је могуће за оне који верују у себе. Осећам се благословено што сам део твог тима“, истакао је Муратоглу.
Једино дечије на Рунеу је лице и некада размажено понашање, али поред тога он је зрео тенисер скројен за врх.
Прошле године је био само један од многих младих талената који су молили Новака за тренинг, а данас је ђак генерације за коју су сви мислили да је предводи Карлос Алкарас. Шпанац има Гренд слем, али по свему судећи и озбиљног конкурента који ако овако настави није далеко од највећег трофеја.
Новак Ђоковић и Ник Кирјос - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2022
СПОРТ
Кирјос би у Београд, али – позив је упућен за Бањалуку!
Новак Ђоковић и Данил Медведев - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2022
СПОРТ
Падови за Ђоковића и Медведева, Рубљов напредовао за две позиције
Холгер Руне - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2022
СПОРТ
Новак честитао Данцу, а он га дирнуо као ниједан ривал: Ти си шампион!
►Гост Миљановог корнера била је тенисерка Лола Радивојевић
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала