- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Нови страх Бајдена – хоће ли републиканци покренути и окончати поступак за његов опозив

© AP Photo / Susan WalshАмерички председник Џозеф Бајден
Амерички председник Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2022
Пратите нас
Не треба бити видовит, па знати да ће републиканци према демократама примењивати сва она малтретирања која су они примењивали према Доналду Трампу, укључујући и импичмент, каже за Спутњик консултант Бранко Павловић, добар познавалац америчких прилика.
Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је да ће републиканци покренути поступак његовог опозива ако преузму већину у Представничком дому и Сенату Конгреса на изборима који ће се одржати 8. новембра.

Историја се понавља – импичмент без крајњег исхода

Као и у претходном случају, кад су демократе покренуле импичмент против Трампа, тај процес неће стићи до краја пре председничких избора 2024. године, додаје Павловић.

„Али ће кренути истраге око лаптопа Хантера Бајдена у коме постоји свашта, што је ФБИ прво тврдио да је руска измишљотина, па је после тога рекао да ипак лаптоп постоји, а онда су процурели разни садржаји, али сви се праве луди. Уопште нису стварно процесуирали јер тамо би требало да постоје индиције о председниковој корумпираности, а не само о спорним поступањима његовог сина. Тако да ће се сасвим сигурно ићи тим путем, али не верујем да ће се било шта реализовати пре краја мандата.“

За разлику од покушаја опозива Трампа, овог пута у саставу Врховног суда САД већина је конзервативних судија, тако да није ни сасвим немогуће да се процес опозива доведе до краја, оцењује Павловић.

„Републиканска приредба“: Бајден непрекидно на тапету под салвом оптужби

Међутим, наш саговорник сумња да ће тај процес доћи до краја, сматра да ће се развући и да ће циљ републиканаца бити, као што је претходно био и демократа, да непрекидно држе на тапету Бајдена под салвом оптужби.
Тешко да би републиканци на међуизборима могли да освоје двотрећинску већину у Сенату, колико им је потребно да покрену поступак опозива, међутим, без обзира на то, могли би да се воде поступци против Бајдена.
Поступци против Бајдена ће се развлачити до председничких избора зато што је реч о дугим процедурама и зато што страна која је на удару неће дозволити да се то на интензиван начин решава.
„Ако уопште дође до тога да се гласа, онда се демократе боје исхода, а друго, ту ће бити обиље материјала. Просто, има много тога да се расправља и републиканци од тога праве приредбу, односно медијске садржаје“, закључио је Павловић.
Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2022
СВЕТ
Бајден: Имам информације, спремају импичмент
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала