- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Оштро реаговање из кабинета Додика због гласање БиХ против резолуције о борби против нацизма

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICГенерална скупштина Уједињених нација
Генерална скупштина Уједињених нација - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2022
Пратите нас
На последњи иступ амбасадора БиХ при Уједињеним нацијама Свена Алкалаја који је у Генералној скупштини, супротно ставу Председништва БиХ, гласао против Резолуције која осуђује величања и слављење нацизма и других облика ксенофобије, оштро су реаговали из Кабинета српског члана Председништва, Милорада Додика.
Затражена је одговорност и санкције свих у ланцу комуникација и службене кореспонденције, који су допринели оваквом Алкалајевом гласу, пренео је РТРС.
„Након утврђивања одговорних појединаца, хитно и без одлагања покренути дисциплински поступак против свих који су учествовали у овом дипломатски, али за БиХ и историјски, неприхватљивом сценарију“, реаговање је из Кабинета српског члана Председништва БиХ.
Амбасадор БиХ у Русији Жељко Самарџија изјавио је да у Москви имају разумевања за сложену ситуацију одлучивања у БиХ.
„Али, ми треба да се запитамо да ли смо прекорачили границе политичке коректности па може се рећи и пристојности. Јер, морам то да нагласим, Русија никада није доводила у питање Дејтонски споразум већ је као његов гарант увек подржавала унутрашњи дијалог и договор државотворних ентитета и конститутивних народа“, истакао је Самарџија.
Подсетимо, Трећи комитет Генералне скупштине УН у петак је усвојио руски нацрт резолуције о борби против величања нацизма.
За документ под називом „Борба против величања нацизма, неонацизма и других типова праксе које доприносе ескалацији савремених облика расизма, расне дискриминације, ксенофобије и нетрпељивости повезане са њима“ гласало је 105 земаља, 52 су биле против, међу којима и БиХ, док је 15 било уздржано.
Русија - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2022
РЕГИОН
Руска амбасада у БиХ: Жалосно да је БиХ против резолуције о борби против нацизма
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала