Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

САД траже од Приштине: Хитно почните преговоре о формирању ЗСО, питање таблица решити дијалогом

© AP Photo / Visar KryeziuПриштина, заставе тзв. Косова и САД
Приштина, заставе тзв. Косова и САД - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе придружују се Европској унији тражећи од косовских власти да поштују своје обавезе без одлагања, укључујући и формирање Заједнице српских општина, саопштила је америчка амбасада у Приштини.
"То значи моментално продужење процеса пререгистрације возила и суспензију било које казнене мере против власника регистарских таблица КМ док се питање регистарских таблица не реши у дијалогу. То значи и хитан почетак преговора за формирање Заједнице општина са српском већином. Скупштина Косова је ратификовала Бриселски споразум, а Уставни суд Косова је одлучио да се Заједница оснује, што њено оснивање чини законском обавезом за Косово. Континуирани неуспех Косова да спроведе ову обавезу крши владавину закона и штети угледу и кредибилитету Косова", истичу из америчке амбасаде.
САД, како се наводи, сагласне су са Европском унијом да недавна дешавања у вези са односима између Косова и Србије представљају велику забринутост и угрожавају значајан напредак постигнут у дијалогу уз посредовање ЕУ, преноси Репортери.
Повлачење Срба из косовских институција, како наводе, није решење за тренутне спорове и има потенцијал да додатно ескалира тензије на терену.

"Све укључене стране морају да предузму кораке да смање тензије и осигурају мир и стабилност на терену. Акције и реторика који повећавају могућност насиља излажу непотребном ризику невине животе и животе међународних мировних снага на терену. Стога се Сједињене Државе придружују ЕУ позивајући представнике Србије и косовске Србе да испоштују своје обавезе из дијалога и врате се у косовске институције како би испуниле своје дужности, укључујући полицију, правосуђе и локалне администрације", наводи се у саопштењу амбасаде САД.

Амбасада САД у Приштини поручује да је одговорност обе стране да гарантују мир и стабилност на терену.

"Акције, као што су паљење аутомобила или застрашујућа реторика, су неприхватљиве и подстаћи ће одговарајући одговор међународне заједнице. Позивамо их да изаберу пут дијалога и уздрже се од акција које би довеле до насиља и конфронтације", додаје се.

САД поручују да подржавају напоре ЕУ да олакша преговоре, док Косово и Србија, додаје се, морају показати да су спремни да траже решења на конструктиван начин и да поштују своје обавезе преузете у дијалогу уз посредовање ЕУ.
Бундестаг - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2022
СРБИЈА
Немачка тражи од Приштине одлагање рока за пререгистрацију таблица и формирање ЗСО
Петер Стано - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2022
СРБИЈА
„Ово има последице и за цео регион“: ЕУ упутила јасан захтев Приштини
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2022
СРБИЈА
Вучић о ситуацији на Косову и Метохији: Ово су тектонске промене, Квинта обмањује јавност
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала