Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Албанизација севера Косова: Нови потез Приштине најављује хаос и инциденте

© AP Photo / Visar KryeziuПрипадници специјалне јединице косовске полиције на северу Косова и Метохије
Припадници специјалне јединице косовске полиције на северу Косова и Метохије - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2022
Пратите нас
Аљбин Курти је само два дана по изласку Срба из свих косовских институција најавио изборе у четири српске општине на северу. То значи да је кренуо у нову акцију против нашег народа и да покушава да албанизује севера Косова, сматра Зоран Анђелковић, некадашњи председник Привременог Извршног већа Косова и Метохије.
Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти најавио је да ће само у четири општине на северу Косова и Метохије где су градоначелници поднели оставке, морати да се одрже избори, а да ће фазна замена регистарских таблица бити настављена.

Курти жели хаос

Иако од дана подношења оставке на функцију градоначелника према закону у Приштини постоји рок од 30 дана да се избори распишу за нове функционере, Курти је овим чином јасно ставио до знања да нема намеру да „спусти лопту“. Већ супротно – да потпирује хаос.
Амерички амбасадор Кристофер Хил - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2022
СРБИЈА
Хил: Косово да поштује обавезе, Срби да се врате у институције
Анђелковић за Спутњик каже да је јасно да Курти жели да по сваку цену изазове инциденте.
„Наравно, њему је довољно да 50 Албанаца изађе на те изборе и да каже, ето толика је излазност. И тако да преузму функције на које су српски функционери на северу поднели оставке, односно, локалну самоуправу на северу“, објашњава Анђелковић.
Друго је питање, додаје он, да ли је то морално и нормално, али од Куртија све очигледно можемо да очекујемо.
„У Лепосавићу, примера ради, имамо једно село које је албанско, и Куртију је довољно да они изађу на изборе и да се они сматрају легалним, јер Курти по закону има право да распише те изборе. Тако да ја ово гледам као покушај да се потпуно албанизује север Косова и да се и на тај начин настави притисак на Србе на северу,“ објашњава Анђелковић.
На питање, да ли ће Курти или не истерати све по своме, Анђелковић каже да то умногоме зависи од понашања међународне заједнице и земаља Квинте према Приштини.

На потезу међународна заједница

„Уколико га не спрече Еулекс и Кфор он ће увести и албанску полицију на север као и албанске општине у српским срединама. Како ће реаговати пре свих земље Квинте тек треба да видимо. То важи за полицију, јер питање је ко ће заменити ових 500 припадника српске националности који су напустили КПС,“ каже Анђелковић.
Анђелковић се прибојава да би Курти могао на њихова места да постави полицајце албанске националности из Јужне Митровице уколико те позиције не буде преузео Кфор или Еулекс.
Иначе, према приштинском закону, градоначелници се бирају на непосредним изборима, Скупштина је та која усваја предлог о превременим изборима на предлог Владе.
У видеу погледајте шта чека КиМ после одлуке Срба да напусте институције и да ли Курти прижељкује сукоб:
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2022
СРБИЈА
Курти: Избори у општинама на северу, ниједна наша акција није изненадила Америку и ЕУ
Амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2022
СРБИЈА
Боцан-Харченко: Нема трговине Косово за Донбас
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала