- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Амерички дипломата: Европљани оправдано брину због спољне и трговинске политике САД

© Sputnik / Владимир ТрефиловНовчанице
Новчанице - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2022
Пратите нас
Забринутост европских савезника због спољне и трговинске политике САД није без основа, сматра бивши стални представник САД при НАТО-у Иво Далдер. Бивши дипломата за лист „Политико“ пише да Европљане нервира то што у борби против Кине и глобалног отопљавања Бајденова администрација прибегава протекционизму.
Разговарајући с европским чиновницима, бивши дипломата је издвојио два основна разлога за забринутост: нове протекционистичке мере, које америчке власти спроводе у покушају да смање зависност од Кине и да се супротставе климатским променама, као и ризик од прекида подршке Украјини у случају да републиканци победе на изборима за Конгрес САД.
Према мишљењу Далдера, администрација председника САД Џозефа Бајдена после доласка на власт није учинила довољно да се обнови осећај равнотеже у економским односима са савезницима у Европи и Азији. У међувремену, недавна дејства САД указују на повратак једностраном приступу протекционизму, карактеристичном за претходну администрацију на челу с Доналдом Трампом.
Многи у Европи првобитно су позитивно реаговали на то што су САД обновиле политику борбе против климатских промена, али су сада забринути због тога што та борба води ка протекционизму. На пример, недавно усвојени закон „О смањењу инфлације“, усмерен је, поред осталог, на унапређивање еколошки чисте енергетике, дајући предност искључиво америчким компанијама које производе електричне аутомобиле.
У борби против кинеске експанзије политика САД такође даје предност америчким компанијама у односу на европске и азијске, уместо да се заједно боре против заједничког конкурента, наводи експерт.
Ипак, европски чиновници су једногласни у похвалама Бајдену у вези с политиком односа према Украјини, пише аутор текста.
„Напори да се Кијев наоружа и да му се пружи подршка, јачање НАТО-а, увођење санкција и изолација Русије доживели су успех захваљујући блиским консултацијама и непоколебљивом америчком руководству. Ипак, расте забринутост да би и то могло ускоро да буде прекинуто“, наводи Далдер.
Многи се питају каква ће бити судбина финансијске помоћи Кијеву у случају да контрола над Конгресом пређе у руке републиканаца. Постоје страхови да ће се размере подршке суштински смањити.
Аутор, међутим, подсећа да су многи виђенији републиканци гласали за то да се војна помоћ Украјини настави. Он додаје да се за подршку Кијеву изјашњава већина Американаца, иако републиканци све чешће сматрају да САД чине превише за Украјину.
Најзад, ако резултати избора за Конгрес САД заиста доведу у питање будућу подршку, Бајденова администрација и Демократска партија и даље имају могућност да прогурају велики пакет војне и финансијске помоћи на затвореној сесији која ће уследити након избора, уочи заседања новог сазива Конгреса почетком следеће године, подсећа Далдер.
„У целини, изазови с којима се сада суочавамо, било да је реч о Русији, било о Кини, било о климатским променама – могу да буду решени само ако САД буду сарађивале са својим савезницима и партнерима у Европи и Азији“, сматра бивши дипломата.
Амерички војник - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2022
РУСИЈА
„Волстрит џурнал“: Вашингтон већ изгубио хиперзвучну трку од Москве и Пекинга
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала