- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Абазовић открио ко дестабилизује Црну Гору

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICДритан Абазовић
Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2022
Пратите нас
Црна Гора није у ванредној ситуацији, а у дестабилизацију је гурају само оне структуре које више немају подршку грађана, поручио је данас премијер владе у техничком мандату Дритан Абазовић.
„Ову ситуацију треба да решимо на демократски начин и мој апел према ДПС-у је да 22. децембра изгласамо макар једног судију Уставног суда, а волео бих да то комплетирамо“, казао је Абазовић.

Уставни суд једини релевантан за оцену уставности

Одговарајућу на питања новинара, истакао је да је једина релевантна институција за оцену уставности је Уставни суд.
„Мислим да није коректно да се улази у тумачења уставности. Порука коју озбиљно треба да схватимо је деблокада Уставног суда, и прилику за то имамо 22. Тада ћемо видети ко је за европску Црну Гору, ко није“, навео је премијер после састанка представника парламентарних странака код председнице Скупштине Црне Горе.
Абазовић је истакао да није могао да закључи шта је став ДПС-а, сем да постоји воља за договором.
„Јесте мало чудно, Мило Ђукановић позива на протесте - не долази на протесте, Мило Ђукановић позива на дијалог - не долази на дијалог. Али, не треба се бавити формалностима, већ суштином“, поручио је председник црногорске Владе.
Он се осврнуо и на кандидате за судије Уставног суда:
„За четири кандидата се није чуло нешто што би значило њихово оспоравање, 19 их је било на задњем конкурсу, не знам где мислимо да проналазимо људе"“ казао је Абазовић и истакао да ДПС опструира изгласавање јер слаби њихова подршка.

Нисам чуо из Европе да су измене Закона о председнику неуставне

На питање како коментарише то што поједине колеге из парламента траже да се поступак избора судија Уставног суда врати на почетак, он је одговорио да би, ако би се вратило на почетак, то одузело макар још два месеца.
Абазовић је, одговарајући на питање да ли ће УРА подржати измене Закона о председнику ако судије Уставног суда не буду изабране 22. новембра, рекао да мишљење о уставности одређеног акта може да да само Уставни суд.
„Можемо да дамо став, али свој печат даје та институција“, додао је Абазовић.
Он је казао, да осим у једном твиту који је крајње индивидуалан, није чуо од европских званичника да су измене Закона о председнику неуставне.
„Забринутост је нешто друго, и ја то поштујем. Забринути смо за многе ствари, али није коректно да неко улази у тумачење уставности, а да за то није надлежан“, казао је Абазовић, преноси РТЦГ.
Лидери ДФ-а, Праве и Уједињене напустили састанак представника партија у Црној Гори - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2022
РЕГИОН
„Ђукановић не жели договор“: Лидери ДФ-а поручили да се више неће одазивати позивима на дијалог
Грб и застава Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2022
РЕГИОН
Ако се опет изгласа Закон о предсједнику, Ђукановић га мора потписати
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала