- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ирански експерт о Херсону: Превентивни маневар руске војске

© Sputnik / Виктор Антонюк / Уђи у базу фотографијаРуска војска у Донбасу
Руска војска у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2022
Пратите нас
Данашња одлука министра одбране Русије Сергеја Шојгу о повлачењу руских снага на леву обалу Дњепра је маневар чији је циљ да се сачува што је могуће више живота, изјавио је ирански политички аналитичар Рухолах Модабер за Спутњик.
По његовим речима, руска војска је увек деловала хумано, стављајући као приоритет спречавање великих губитака међу цивилима, спасавајући што је могуће више живота, укључујући и војску.
„Управо због тога су током специјалне војне операције доношене тешке одлуке, укључујући повлачења и прераспоређивање борбених положаја. Данашња одлука генерала Шојгуа о Херсону је, пре свега, превентивни маневар који има за циљ спасавање што је могуће више живота. То није капитулација пред Оружаним снагама Украјине и НАТО-ом“, објашњава ирански аналитичар.
Како додаје Модабер, „познато је да су Оружане снаге Украјине, поред конвенционалног, намеравале да употребе и биолошко и хемијско оружје, као и 'прљаву бомбу'“.
„Русија је могла и може да удари свом снагом, али она је дала предност уздржаном приступу и тактици која се разликује од НАТО тактике: свођење људских жртава на минимум. Управо је то разлог за наређење министра Шојгуа у вези херсонског правца“, истиче аналитичар.
Према његовим речима, војна тактика која се примењује на Херсон је „својеврсна победа руске војске, која на тај начин спасава хиљаде живота цивила и војске током контраофанзиве коју спремају неонацисти“.
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу саопштио је раније на састанку са генералом Сергејем Суровикиним да руска војска треба да се повуче на леву обалу Дњепра.
Сергеј Шојгу и Сергеј Суровикин - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2022
Специјална операција у Украјини
Шојгу наредио Суровикину: Повуците снаге на леву обалу Дњепра
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала