- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Нова истраживања: Пронађено једињење које смањује смртност од рака плућа

© ФотоПлућа
Плућа - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2022
Пратите нас
Научници који истражују механику раних стадијума рака плућа идентификовали су нови потенцијални третман, који би такође могао помоћи у раном откривању болести.
Утврђено је да нивои кључног протеина - названог ТЛР2 - у туморима предвиђају опстанак пацијента након што му је дијагностикован рак плућа, показује студија. Једињење лека које активира ТЛР2 је тестирано на мишевима и утврђено је да смањује раст тумора у раним стадијумима болести.
Стопа преживљавања од рака плућа у касној фази је само шест процената, у поређењу са 50 процената када се открије раније. Стручњаци кажу да би ово откриће могло помоћи да се болест раније уочи и да се тако побољшају исходи за пацијенте.
Група, коју су предводили истраживачи са Универзитета у Единбургу, открила је да ТЛР2 помаже у контроли неких одбрамбених механизама тела када се у ћелијама појаве канцерогене мутације.
Протеин је повезан са старењем, процесом у коме ћелије престају да расту и луче разне хемикалије и друге протеине који заједно делују као сигнали упозорења и одбрана против рака.
Ћелије које старе су присутне у раним стадијума карцинома плућа, али више нису присутне у касним стадијумима рака, што сугерише да старење може спречити напредовање рака.
Након што је идентификовао важност ТЛР2, тим је користио податке из узорака хуманог тумора да потврди да су пацијенти са високим нивоом протеина у раним стадијумима рака плућа повећали преживљавање у поређењу са онима који су имали ниже нивое.
Тим је затим користио лек за који је познато да активира ТЛР2 у мишјем моделу рака плућа. Истраживачи су открили да лек смањује раст тумора плућа, пише „Сајнс дејли“.
Стручњаци се надају да би ови налази могли да доведу до истраживања коришћења старења и повезаних хемикалија које се излучују као део програма скрининга за пружање раније дијагнозе рака плућа.
Потребна су даља истраживања, додаје тим, као што су клиничка испитивања како би се потврдило да ли је лек ефикасан код људи. Истраживање је резултат сарадње између истраживача са Универзитета у Единбургу, Универзитетског колеџа у Лондону, Универзитета у Кантабрији у Шпанији, Шпанског националног истраживачког савета и клинике Маио у САД.
Студија је објављена у „Сел рипортс“. Финансирали су је Канцер рисерч УК, Министарство науке и иновација Владе Шпаније и амерички Национални институт за старење.
„Мислим да су ови резултати заиста узбудљиви. Врло мало се зна о биологији раног рака плућа и боље разумевање овог процеса идентификовали смо могући нови третман за ову разорну болест. Овај пројекат наглашава вредност основних научних истраживања и како се то може превести у нове третмане за пацијенте“, рекао је др Фрејзер Милар, клинички предавач респираторне медицине на Универзитету у Единбургу.
Бука - Sputnik Србија, 1920, 09.10.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Научници открили како бука утиче на здравље
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала