- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Припрема за зомби апокалипсу“: Земље света гомилају златне резерве због доминације америчке валуте

© Sputnik / Павел Лисицын / Уђи у базу фотографијаЗлатне полуге
Златне полуге - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2022
Пратите нас
Поједине земље света, укључујући Русију и Кину, гомилају златне резерве услед погоршања односа са САД и валутне доминације Вашинтона, пише америчка агенција „Блумберг“.
Аналитичар Дејвид Фиклинг подсећа да су централне банке купиле 400 метричких тона злата у трећем кварталу 2022. године и констатује да се ради о „рекордном повећању“.
По речима стручњака, потези централних банака личе на припреме за „зомби апокалипсу“, а злато су активно куповале земље које су се суочиле са озбиљним проблемима који се доводе у везу са слабљењем националних валута. То су Турска, Египат, Ирак и Индија. Фиклинг подсећа да су Турска и Египат кључни савезници САД, али њихови односи са Вашингтоном су се погоршали у последње време.
„Сада је перспектива међународних односа неизвеснија него последњих деценија. У таквом свету логично је да резерве централних банака не буду превише везане ни за једну земљу“, додаје експерт.
Највећи купци злата, чије везе са САД свакодневно слабе су три земље – Кина, Русија и Саудијска Арабија, наводи
„Удео долара у резервама централних банака нагло опада: са 65 одсто крајем 2016. године на 59 одсто почетком ове године. То је вероватно резултат тога што Вашингтон последњих година постаје све оштрија по питању своје валутне доминације. У таквој ситуацији злато изгледа као атрактивна алтернатива“, објашњава експерт.
Злато је симбол моћи... - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2022
РУСИЈА
Велика Британија проширила санкције на увоз руског злата
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала