Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Приштина раскринкала Запад: Курти једном поруком објаснио ко је одговоран за последња дешавања

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаПриштина - Албанске и Америчке заставе
Приштина - Албанске и Америчке заставе - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2022
Пратите нас
Аљбин Курти је изјавом да Америка и ЕУ знају за сваку одлуку Приштине, пребацио лопту у двориште косовских ментора за сва даља дешавања на Косову и Метохији. На њима је да га демантују, ако могу, каже за Спутњик дипломата у пензији Зоран Миливојевић.
На дрвље и камење које је албанска опозиција свалила на Аљбина Куртија због његовог, како тврде, прекида односа са највећим савезником Америком, такозвани премијер је одговорио врло директно: „Ниједна акција није изненадила ни америчког ни европског званичника, јер смо у сталном контакту са њима“.

Раскринкавање Запада

Курти се посебно осврнуо на саопштење из америчке амбасаде у Приштини, које је објављено после изласка Срба из косовских институција, а у коме се од Приштине захтева да хитно крене у формирање ЗСО и да замрзну одлуку о пререгистрацији возила, рекавши да „пријатељи и партнери не пишу таква саопштења.“
Дакле, зашто је Аљбин Курти јавно „раскринкао“ ко заправо заиста одлучује о потезима Приштине?
Миливојевић каже да је Курти на овај начин само оголио оно што смо сви знали.
„Он не повлачи потезе сам, и има прећутну подршку западних центра моћи, које на тај начин врше притисак на Србију и иду ка јединственом циљу. А то је да се потврди косовска државност, односно, да Србија призна такозвану реалност,“ истиче Миливојевић.

Пребацивање одговорности

Међутим, Курти је за ову изјаву у овом тренутку имао више мотива.
„Први мотив су унутрашње политичке потребе због великог притиска опозиције да квари односе са Америком, чиме је хтео да да до знања да он и његова влада никада нису радили ништа што та страна није знала,“ објашњава Миливојевић.
Други, по њему много важнији разлог је тај што је на овај начин хтео да пребаци лопту у двориште западних савезника који их подржавају за даље потезе.
„Тако да је ово сада својеврстан тест пре свега за западне центре моћи на челу са Вашингтоном да се изјасне поводом Куртијевих навода и да тако потврде свој кредибилитет. Да докажу да се ипак залажу за мир и стабилност, и да ово што Курти говори није тачно. А друго је да примене конкретне мере и да на сваки начин спрече могућу дестабилизацију и ескалацију сукоба у наредних десетак дана када истиче први део једностраних Куртијевих мера и када би требало да се пређе на казнене мере везано за пререгистрацију возила,“ каже саговорник Спутњика.
Курти је своје наводе зачинио податком да се два пута недељно састаје са америчким и амбасадорима земаља ЕУ, чиме је имплицирао да су они били упућени у све одлуке Приштине, које су јој јавно наводно замерали.
Припадници специјалне јединице косовске полиције на северу Косова и Метохије - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2022
СРБИЈА
Албанизација севера Косова: Нови потез Приштине најављује хаос и инциденте
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала