Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Селаковић о ситуацији на Косову и Метохији: У срцу Европе имамо на снази повампирени фашизам

© Sputnik / Лола ЂорђевићНикола Селаковић
Никола Селаковић - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2022
Пратите нас
Памтећи покушај уништења јеврејског народа, обавезујемо све грађане да заједно радимо на учвршћивању друштва у којем ће разлике бити оно што нас зближава, јер је Србија заклети непријатељ идеологија мржње, поручио је вечерас српски министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић.
Он је то рекао на обележавању Међународног дана борбе против фашизма и антисемитизма у Народном позоришту у Београду, где је Меморијалним концертом одата почаст жртвама холокауста.
Селаковић је навео да је зло холокауста рођено у ноћи погрома 9. новембра 1938. године не може да се пореди ни са чим и да методичност "те машинерије смрти" и размере страдања јеврејског народа представљају вечно упозорење колико човек и његово друштво могу ниско да падну.
"Постоје још неки народи који су у Другом светском рату страдали на сличан начин зато што их је неко препознао као мање вредне и недостојне постојања, то су Роми али и Срби, јер су и они на простору нацистичке Независне државе Хрватске затирани у складу са оригиналним антисемитским концептом "трећину побити, трећину покрстити и трећину протерати"", навео је Селаковић.
Селаковић је истакао да су српска колективна свест и државотворна идеологија трајно обликоване антисемитизмом и антифашизмом, и да је српска држава заклети непријатељ идеологија мржње, расизма и шовинизма.
Селаковић се осврнуо и на актуелна дешавања на Косову и Метохији, додајући да смо сведоци анахроне и ретроградне идеологије мржње која дуже од две деценије настоји да уништи све оно што је другачије.
"Не називамо случајно масовно насиље над неалбанским живљем Косова и Метохије из 2004. године мартовским погромом, то је наш сигнал и упозорење да у срцу Европе имамо на снази повампирени фашизам", навео је Селаковић.
Он је Србима на Косову и Метохији упутио поруку охрабрења и подршку у, како је навео, мирној и демократској борби за заштиту права на постојање, додајући да Србија неће дозволити да одговарајући реактивно на идеологију мржње и сама постане "затрована мржњом".
"Србија предвођена председником Вучићем је држава која иде напред, поносна на слободарску и антифашистичку традицију и идентитет. Смрт фашизму, живела Србија!", поручио је Селаковић, пренео је Танјуг.
Концерт у Народном позоришту у Београду поводом Дана борбе против фашизма и антисемитизма - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2022
КУЛТУРА
Концерт у Народном позоришту поводом Дана борбе против фашизма /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала