- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Српска Мата Хари: Вечерас премијера филма „Вера“

© Tanjug / RADE PRELICЈована Стојиљковић
Јована Стојиљковић - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2022
Пратите нас
Свечана премијера новог домаћег играног филма „Вера“ према сценарију и режији дебитанта Недељка Ковачића, одржаће се у вечерас Београду, у биоскопу „Синеплекс галерија“ у Београду на води. „Вера је шпијунски филм о Вери Пешић, српској Мата Хари.
Косценариста филма је Кристина Ђуковић, продуцент Данка Милошевић, стручни консултант Светко Ковач, а глуме Јована Стојиљковић, Петар Зекавица, Виктор Савић, Тихомир Станић, Миона Марковић, Александар Срећковић Кубура, Никола Којо, Небојша Дугалић, Вук Костић, Бојан Жировић, Анита Манчић и други.
Редитељ Недељко Ковачић познат је по документарно-играној ТВ серији „Јованка Броз и тајне службе“ (РТС, 2021) изјавио је да му је историја и у фокусу новог пројекта.
„Разне приче о Вери Пешић су према нашим истраживањима недоречене, недовршене, нејасне, па и контроверзне. Оно што основно знамо јесте да се права, историјска Вера Пешић бавила шпијунажом. Наша, филмска Вера Пешић је њена романсирана биографија, односно није документаристички приказ историјских догађаја“.
Фаталну даму Веру Пешић која је та време Другог светског рата била четвороструки тајни агент игра Јована Стојиљковић.
„Искрено, нисам раније чула за Веру, већ када сам прочитала сценарио у даху. Била ми је јако емотивна цела њена прича и судбина“, рекла је глумица на промоцији филма.
Нагласила је да значај овог филма посматра са три аспекта.
„Прво, филм је инспирисан истинитом причом о Вери Пешић, што је веома важно и мислим да наша публика веома воли да гледа истините догађаје на платну, посебно што је овај део историје мање познат. Други аспект је сигурно што овде имамо главни женски лик, тако ретко данас имамо прилику да гледамо водеће јунакиње у домаћој кинематографији, уопште филмове о женама. Треће, ту је и сама Вера: јако сам је заволела и осетила, тако да је личност Вера Пешић веома заслужила овај филмски тестамент“.
Петар Зекавица остварио је ролу немачког шпијуна Карла Крауса, као главну мушку улогу.
„Драго ми је да је остао неки траг од Немаца у то време као мој лик за аманет. Искрено, био је ово веома тежак пројекат за мене. Не волим да тумачим овакве хладнокрвне ликове који без проблема могу убити човека и наставити даље. Наш циљ је био да покушамо направити љубавну причу између Вере и њега, а ја верујем да ју је он искрено заволео и да није само хтео да је искористи за своје потребе да шпијунира за Немце“.
Мало је познато да је Србија имала своју Мата Хари из Сијаринске бање, Веру Пешић која је говорила шест језика, кретала се у највишим београдским круговима, упловила у шпијунске воде и постала сарадник врха немачке, француске и енглеске обавештајне службе.
Све информације је прикупљала и онда давала извештаје југословенској служби, преноси Танјуг.
Споменик Незнаном јунаку на Авали  - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2019
Сенке над Авалом: Тамне мистерије Жрнова, које је осветлио Бјелогрлић /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала