- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бизарно: Мртви кандидати побеђују на америчким изборима

© AP Photo / Kevin DietschОдавање почасти у ротонди Капитол хила полицајцу страдалом у нередима у 6. јануара
Одавање почасти у ротонди Капитол хила полицајцу страдалом у нередима у 6. јануара - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2022
Пратите нас
Чланови Конгреса Барбара Купер и Тони Делука поново су изабрани у својим изборним јединицама, упркос чињеници да не могу да представљају своје бираче - јер су преминули.
И Куперова, и Делука били су ветерани америчке политике - Куперова је чланица Конгреса од 1996, а Делука од 1982; Куперовој је у априлу ове године чак одато и признање у Нешвилу, престоници савезне државе Тенеси, као најстаријем законодавцу у Конгресу. Била је чланица неколико комитета, укључујући Комитете за пољопривреду и здравство, наводе амерички медији. Дакле, можда заслуге не могу да се оспоре, али какав је то демократски поступак којим се диче Америкаци ако у њему покојници могу да победе.
Делука је, пак, имао 39 година искуства у Конгресу, а последње две деценије био је председавајући одбора за осигурање Представничког дома. Као председник тог одбора, држао је страну пацијентима који су се борили за своја права против осигуравајућих компанија, пише Гардијан.
Тешко је објаснити овакву бизарну изборну аномалију. Чак и ако се уважи чињеница да су боје кандидата/ветерана преминули у тренутку када је, према законима Тенесија и Пенсилваније, држава које су представљали у Конгресу, било касно да се промене гласачки листићи или да се изаберу нови кандидати.
Сада ће, након што су обоје постхумно убедљиво победили своје противкандидате (Делука је освојио чак 86 одсто гласова), уследити специјални ванредни избори које би требало да распишу гувернери савезних држава.
„Иако смо неизмерно тужни због губитка Тонија Делуке, поносни смо што видимо како гласачи настављају да исказују поверење у њега и његовој привржености демократским вредностима тако што су га постхумно изабрали. Специјални избори ће ускоро уследити“, саопштено је из изборног штаба пенсилванијских Демократа.
Али, случајеви Куперове и Делуке нису једини ове године - неколико недеља пред међуизборе, Ден Смит, републикански кандидат за тужиоца округа Чула Виста, предграђа Сан Дијега, захтевао је од Демократске странке да прекине кампању свог кандидата за исто место, Сајмона Силве, јер Силва је био мртав већ месец дана.
Према Смитовом мишљењу, уколико би Силва добио изборе, радило би се о превари која би пореске обвезнике, с обзиром на обавезу организовања специјалних избора, коштала неколико милиона долара. Али, његова молба остала је неуслишена - тесно је изгубио за око 150 гласова, а специјални избори су такође најављени у наредном периоду.
У америчкој политици није неуобичајено да кандидати буду постхумно награђени политичким функцијама. То се десило републиканцу Денису Хофу, контроверзном власнику бордела из Неваде, који је изабран за сенатора своје савезне државе упркос томе што је преминуо месец дана раније. Међутим, за разлику од Тенесија и Пенсилваније, у Невади није било потребно одржавати специјалне изборе, већ су републиканци попунили Хофово место другим кандидатом.
Исто тако, 2020, Рој Едвардс је постхумно добио изборе у Вајомингу (преминуо је дан раније), а Дејвид Арнал, који је преминуо две недеље пре избора, победио је у изборној трци у Северној Дакоти.
О мртвима све најлепше, али изабрати их на функцију - стварно је превише.
У видеу погледајте и у коликој су се мери оствариле прогнозе да ће републиканци Доналда Трампа остварити победу на изборима на половини мандата Џоа Бајдена
Избори у САД - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2022
СВЕТ
Избори у Америци: Ко ће владати Конгресом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала