Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Да ли се у Паризу појавио бар трачак наде за позицију Србије

© AP Photo / Michel EulerПредседник Србије са француским председником Емануелом Макроном
Председник Србије са француским председником Емануелом Макроном - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2022
Пратите нас
Изгледа да се ЕУ придржава онога што је Америка затражила од Приштине а то је формирање ЗСО и прекид одлуке о пререгистрацији и то би могло да отвори простор за оживљавање дијалога, посебно ако је српски председник добио од француског неку потврду или чак и можда обавезу да и они чврсто и одлучно пораде на томе, мишљења је Владислав Јовановић.
Првог дана боравка у Француској председник Србије Александар Вучић састао се са председником Француске Емануелом Макроном, са којим је имао разговоре у више праваца.

Добар разговор

После састанка Вучић је рекао да су имали добре и садржајне разговоре и да је изузетно задовољан што је до разговора дошло.
Он је истакао да су разговори вођени о КиМ при чему је истакао да је за Србију неприхватљив француско-немачки план за Косово и Метохију, да санкције Русији нећемо уводити као и да је Макрону предочио сва документа која говоре о озбиљности српског приступа косовском проблему, али и о фрустрацијама нашег народа јер десет година нико не испуњава преузете обавезе везане за питање и положај Срба на КиМ.
Владислав Јовановић бивши амбасадор Србије у Уједињеним нацијама сматра да Вучићева изјава после сусрета са француским председником оставља трачак наде за наше ставове.
„Ствар је запела око формирања ЗСО која је директно угрожена од стране Приштине и чије ће ненапредовање у решавању прекинути цео такозвани преговарачки процес, односно да га обесмисли,“ подсећа Јовановић.

Јасан став Србије

Вучићева изјава да не прихвата француско –немачки план према Јовановићу, ставља тачку на даље разговоре о истом.
„Изгледа да се ЕУ придржава онога што је Америка затражила од Приштине а то је формирање ЗСО и прекид одлуке о пререгистрацији и то би можда могло да отвори простор за оживљавање дијалога, али само ако би успели у томе да Приштина уради оно што је потписала и онако како је потписала,“ истиче Јовановић.
Дакле, додаје он, да то буде суштинска заједница а не нека бесмислена асоцијација и то би удахнуло нови живот у преговоре.
„Можда је и Вучић добио од Макрона неку такву потврду или чак и можда обавезу Макрона да на томе чврсто и одлучно пораде на томе у разговору са Аљбином Куртијем па је то дало и мало оптимизма српском председнику, после разговора са Макроном који је како је рекао био добар и садржајан,“ претпоставка је нашег саговорника.

Неизвестан сусрет са Куртијем

Јовановић верује да ће се тек после завршетка дводневне посете Паризу на којој наш председник учествује у оквиру петог Париском форуму о миру, знати нешто више посебно јер га очекује и радни ручак са представником Европске уније за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом и специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.
Овај сусрет долази у моменту када је Београду представљен немачко-француски план за решавање спора између Београда и Приштине. Долазак у Париз најавио је и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, али за сада нема потврде да би могло да дође до састанка са нашом делегацијом или у оквиру неке трилатерале, иако је Курти такву могућност најавио.
Председник Србије са француским председником Емануелом Макроном - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2022
СРБИЈА
Нема ништа од тог посла: Вучић о француско-немачком плану
Александар Вучић и Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2022
СРБИЈА
Е, видите да не морам! Вучић управо из Париза послао до сада најјачу поруку о санкцијама Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала