Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Нема ништа од тог посла: Вучић о француско-немачком плану

© AP Photo / Michel EulerПредседник Србије са француским председником Емануелом Макроном
Председник Србије са француским председником Емануелом Макроном - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас после састанка са француским председником Емануелом Макроном да је за Србију неприхватљив француско-немачки план за Косово и Метохију.
„Нема ништа од тог посла“, одговорио је Вучић на питање новинара у вези са споразумом.
Вучић је рекао да је имао врло добар састанак са француским председником и да су разговарали о ситуацији на Косову и Метохији, европској перспективи Србије, о сарадњи привредних комора, о билатералним питањима, економској сарадњи.
„Имао сам врло добар састанак из угла наших билатералних односа и неких других односа, а што се Приштине тиче не постоји разлог да будем оптимистичан“, рекао је Вучић.
Вучић је, након састанка са шефом, француске државе, указао да ретко када говори на овакав начин, али да је изузетно задовољан што је дошао у Париз и имао прилику да овако дуго разговара са Макроном.
Вучић је рекао да постоје ствари о којима не може да говори и да почетком следеће године очекује посету Макрона Србији. Казао је да је понео сва документа која говоре или потврђују шта су ставови Србије, предао их, говорио о озбиљности приступа Србије и жељи да се ситуација умири и стабилизије, али и фрустрацијама српског народа, пошто десет година неко не испуњава своје преузете обавезе.
„Српска реч значи много више него нечији потписи“, закључио је он.

Макрон искрени пријатељ Србије

Француски председник Емануел Макрон је искрени пријатељ Србије, истакао је Вучић.
На констатацију новинара да га је Макрон у Јелисејској палати дочекао врло срдачно, и на исти начин испратио, Вучић је рекао да је на француском председнику да говори о томе.
„Он је председник велике земље, друге највеће у Европи, ја сам председник једне поносите, дивне, за мене најлепше земље, мале у односу на Француску. Доживљавам га као искреног пријатеља наше земље и чини ми се да и он поштује што га не лажем, што увек говорим истину, увек сам отворен и зна да ми, што кажемо, то и урадимо“, рекао је Вучић.
Додао је да се веома добро познаје са француским председником, те да је уверен да је још много ствари пред нама које можемо заједнички да урадимо.
„Верујем да је још много тога пред нама и да можемо велике ствари да потписујемо у Београду, када дође. Биће ту још детаља о којима ћемо моћи тек да говоримо, јер није данас прави тренутак за све”, рекао је Вучић.

Париски форум о миру

Вучић је стигао у дводневну посету Паризу где ће сутра учествовати на петом Париском форуму о миру, а у петак га очекује и радни ручак са представником Европске уније за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом и специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.
Макрон је Вучића данас дочекао испред Јелисејске палате, уз присуство гарде Републике Француске, а потом је уследио тет-а-тет састанак.
Овај сусрет долази у моменту када је Београду представљен немачко-француски план за решавање спора између Београда и Приштине.
Долазак у Париз најавио је и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, који је на друштвеним мрежама навео је да је могуће да ће се на Мировном форуму састати са председником Србије Александром Вучићем.
Последњи пут Вучић и Макрон који су до сада имали 15 сусрета, разговарали су почетком октобра у Прагу, у оквиру самита о иницијативи за успостављање Европске политицке заједнице, када је одржан трилатерални састанак, којем је приствовао и немачки канцелар Олаф Шолц.
Париски форум о миру, под мотом "Савладавање вишеслојних криза" сутра ће отворити председник Француске Емануел Макрон и он ће окупити државнике и експерте из целог света.
Париски мировни форум има за циљ подстицање међународне сарадње у савладавању глобалних изазова и очувању мира. Од 2018. се Париски мировни форум посвећује проналажењу конкретних решења и мера за суочавање са глобалним изазовима.
На програму су панели који ће се бавити опхођењем последицама вишеслојне кризе по становништво, сарадњи у доба конфликата, нови постављање глобализације у поларизованом свету, усредсређивању глобалне сарадње на зеленије и одрживије друштво, успостављање етичкијег и безбеднијег дигиталног света, као и подстицању инклузивнијег и праведнијег друштва.
Председник Вучић присуствоваће панелу "Унилатерализам упркос рату", на којем ће бити Макрон, председник Аргентине Алберто Фернандез, председник Гвинеје Бисао Умаро Ембало и албански премијер Еди Рама, а сутра га очекује и и билатерални сусрет са мађарском колегиницом Каталин Новак.
Погледајте и да ли Курти прижељкује сукоб како би Београд био проглашен за агресора?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала