Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ескобар: Косово мора да испуни захтеве Запада — и таблице и ЗСО

© Sputnik / Лола ЂорђевићСпецијални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар
Специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар  - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2022
Пратите нас
Специјални изасланик Сједињених Америчких Држава за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да Косово мора да испуни захтеве Запада по питању регистарских таблица и формирања Заједнице српских општина.
Ескобар је, у интервјуу за „Глас Америке“, ситуацију на северу Косова и Метохије оценио као прилично опасну, јер су локалне институције остале без српских службеника.
„Били смо врло јасни и отворени у погледу онога што очекујемо од обе стране. Од стране Косова, затражили смо једногодишњи период имплементације да спроведемо кампању јавног обавештавања и да припремимо угрожену заједницу да буде спремна да промени регистарске таблице аутомобила. Позивамо их и да почну са стављањем питања Заједнице општина са српском већином на дневни ред. Ово је захтев. Са наше тачке гледишта и становишта партнера из Квинте, ово је захтев и ми ћемо остати чврсти“, рекао је Ескобар.
Ескобар је мишљења да је Београду јасно да је повлачење Срба из приштинских институција бескорисно.
„Сматрамо да сваки протест треба да буде миран, а уклањање Срба из институција није корисно. Позивам стране да буду спремне да одмах испуне та питања“, навео је он.
Ескобар је рекао да је време за више дијалога и да су Сједињене Америчке Државе биле веома јасне током преговарачког процеса о томе каква су очекивања од стране Косова, пренео је портал Косово онлајн.
Коментаришући изјаву премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да Србија покушава да прикрије одбијање француско-немачке иницијативе за споразум покушавајући да дестабилизује ситуацију на северу Косова, Ескобар је истакао да се не слаже са тим.
„Не, не мислим тако. Што се тиче француско-немачког предлога, прерано је да вагамо одговоре. Ова ситуација, ова криза се мора третирати онаква каква јесте. Постоје тензије које расту због недостатка комуникације, недостатка координације и недостатка воље за учешћем и пуним укључивањем у дијалог“, оценио је Ескобар.

Без промене у америчком приступу Западном Балкану

Нагласио је да упркос резултатима избора одржаних у уторак у Сједињеним Америчким Државама, неће бити промене у америчком приступу Западном Балкану.
„Наш став о Западном Балкану је да регион треба да се интегрише у заједницу западних демократских земаља, што значи чланство у Европској унији за све, чланство у НАТО-у за оне који желе и регионална интеграција за све како би се решиле разлике. између њих. Дакле, ништа се неће променити као резултат избора“, рекао је Ескобар.
Према његовим речима, САД остају привржене безбедности и стабилности Западног Балкана.
„Заправо, управо су наши напори у координацији са нашим европским савезницима осигурали обнову резолуције у Савету безбедности за наставак мировне мисије у Босни. И изнад свега, имамо снажну посвећеност безбедности и стабилности Косова кроз Кфор“, рекао је Ескобар.
Амерички сенатор Рон Џонсон - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2022
СРБИЈА
Новоизабрани сенатор Рон Џонсон: Курти мисли да Приштина има безрезервну подршку САД, али није тако
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала