- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: Пентагон намерно „провоцира“ Русију на Арктику

© Sputnik / Валериј Мељников / Уђи у базу фотографијаАрктик
Арктик - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2022
Пратите нас
Снаге за специјалне операције Сједињених Америчких Држава су на обуци на Арктику лансирале ракету великог домета и назвале то „провокативним“ акцијама према Русији, пише лист „Старс енд страјпс“.
„Ми се намерно трудимо да делујемо провокативно, али без ескалације. Покушавамо да обуздамо експанзивно понашање Русије, показујући велике могућности савезника“, изјавио је један представник Пентагона.
Из бомбардера је лансирана ракета са падобраном и тако је први пут у Европи демонстриран програм „Рапид драгон“, у оквиру кога се планира коришћење стандардних процедура за лансирање крстарећих ракета „ваздух-земља“.
Лансирана је ракета са удаљености од 1.900 километара, а лансирање је извршено на норвешком полигону иза Поларног круга. Циљ вежбе је да се тестирају могућности коришћења групација чак и у случају напада на велики број снага, на пример, на базу „Рамштајн“, наводи лист.
Раније је председник Комитета високих званичника Арктичког савета Николај Корчунов изјавио, да НАТО акције на Арктику могу да испровоцирају војне инциденте. Навео је, да представници Северноатлантске алијансе сарадњу Русије са земљама које не припадају Арктику користе као изговор за повећање свог присуства.
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу је рекао да је мултинационална група НАТО-а у близини руских граница од фебруара порасла за 2,5 пута, премашивши 30.000 људи, и да постоји могућност да се још више повећа.
Атомски ледоломац у Архипелагу Земље Фрање Јосифа - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2022
РУСИЈА
Русија: Столтенберг покушава да представи Русију као непријатеља на Арктику
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала