- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Противљење Брисела америчком закону – да ли је то први знак отрежњења посрнуле Европске уније

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗаставе САД и Европске уније у Бриселу
Заставе САД и Европске уније у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2022
Пратите нас
То што су се министри финансија ЕУ успротивили америчком Закону о смањењу инфлације, оценивши да угрожава европску индустрију, је тек први знак суочавања са реалношћу. То је, ипак, још далеко од потпуног отржњења ЕУ које значи успостављање нормалних односа са Русијом и Кином, без којих Европа нема шансе, уверен је консултант Бранко Павловић.
Свих 27 министара финансија Европске уније ових дана је било једногласно у противљењу Закону о смањењу инфлације који су амерички законодавци одобрили још у августу, који подразумева 369 милијарди долара олакшица највише по питању климатских и енергетских проблема. Оно што је Европску комисију „озбиљно забринуло“ то је како су дизајнирани подстицаји у том америчком пакету мера, јер ће то, по оцену ЕУ министара, угрозити европску индустрију.

Споран амерички закон –први знак ЕУ отрежњења

Брисел је навео најмање девет тачака у том америчком закону које су у супротности са правилима међународне трговине, а један од највећих камена спотицања за Европљане су америчке пореске олакшице за електричне аутомобиле произведене у Северној Америци. То би могло да створи проблем европским произвођачима аутомобила који се фокусирају на електрична возила.
По оцени Павловића, то што се функционери ЕУ држава буне још увек не значи да ће се променити њихов глобални курс. Они се, као и цео Запад, суочавају са битно смањеним тржишним могућностима и наравно да су онда врло, врло напети због могућег даљег погоршавања способности да се буде конкурентан на неком тржишту, каже наш саговорник.
За њега доношење оваквог америчког закона не представља никакву новост.

Уобичајено америчко поступање

„Треба заиста бити веома непаметан па мислити да Америка када за то буде имала потребе неће поступити на овај начин. Методолошки ово што сада ради Америка не би смело да буде никакво изненађење за њене партнере, јер је то уобичајен начин њеног поступања кад год има потребе да протекционизмом штити неке своје интересе“, истиче добар познавалац америчке сцене.
Само се треба присетити да је, док се из петних жила трудила да ЕУ забрани увоз руског гаса, својевремено сама увозила руски течни природни гас да би лакше пребродила хладну зиму 2018. године. Такође да је док је диктирала списак антируских санкција ЕУ, крајем јула сама себе ослобдила санкција на увоз руског азотног ђубрива неопходног за пољопривредну производњу.
© Sputnik / Павел Львов / Уђи у базу фотографијаДок је европи диктирала антируске санкције, Америка је увозила руску нафту
Танкер „Академик Пашин“ - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2022
Док је европи диктирала антируске санкције, Америка је увозила руску нафту
Средином године Волстрит џорнал је објавио да упркос уведеним оштрим санкцијам, у САД стиже руска нафта. Или да Европи спочитава трговинску сарадњу са Кином, а сама са њом има највећу трговинску размену којој у крај нису стале ни тарифе на увоз кинеске робе. Увео их је још Доналд Трамп док је седео у Белој кући, а Џозеф Бајден са њима наставио, али је упркос њима расла и вредност трговинске размене са Кином, као и амерички трговински дефицит.

Одрекла се Русије и ушла у нерешиве проблеме

Не штедећи ни ЕУ, Павловић примећује да када су у питању аутомобили на електрични погон, што највише жуља ЕУ у овом закону, нема земље у свету у којој њихова продаја није субвенционисана. Питање је само колико. Кад Европљани субвенционишу и продају, то им се свиђа, али када неко други субвенционише, па они не могу да продају, то им се веома не свиђа, додаје иронично наш саговорник.
„Кина ову годину завршава као други највећи произвођач аутомобила на електрични погон. Престићи ће Немачку и догодине ће претећи и Јапан и биће први произвођач на свету. Америка жели да заштити своје тржиште које је врло значајно. Највеће тржиште електриочних аутомобила на свету је Кина, следеће је Америка, па тек онда долази ЕУ. Тако ће ЕУ која се одрекла других предности, пре свега у трговини и стратешким повезивањем са Руском Федерацијом, ући у нерешиве проблеме конкурентности на свим другим тржиштима“, објашњава овај консултант.

Још далеко од политичког опамећивања

Он истиче да се сада показује да они не могу више да издрже никакав удар било каквог смањивања тржишта за њихове производе. Упркос томе, сматра да је још далеко од тога да се то преточи у политичко опамећивање ЕУ. Њихово суочавање са тим проблемима тек следи, јер ће је евентуалне контрамере које буде предузела за заштиту свога тржишта, по његовој оцени, довести у сукоб не само са Америком, него и са Кином.
© AP Photo / Matt DunhamЕУ противљење америчком закону о инфлацији је само почетак европског отржњавања
Графит на ком су заставе ЕУ и САД - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2022
ЕУ противљење америчком закону о инфлацији је само почетак европског отржњавања
„А без кинеског тржишта они у кратком временском периоду немају никакве шансе. С овом политиком они иначе немају шансе, тако да ће то отрежњавање трајати дуже. То суочавање са реалношћу шта за свој џеп, свој стандард и свој привредни систем значи кад следиш америчку политику је почело“, уверен је наш саговорник.
Реаговање министара ЕУ стигло је после недавног првог састанка радне групе европских и америчких званичника поводом онога што брине Европљане. Европски комесар за трговину Валдис Домбровскис је био јасан да ЕУ као близак савезник САД тражи статус сличан оном који имају Мексико и Канада.

Америка неће ништа мењати

На питање хоће ли бити поправке америчког закона на фону онога што тражи ЕУ, или ће она ипак лећи на руду, Павловић је био сасвим јасан:
„Неће Америка ништа ту мењати. Они мисле да ће САД нешто мењати, али неће ништа. Обрнуто, како Америка буде улазила у рецесију, тако ће све више гледати да се извлачи на терет свих других, па и ЕУ. Основни проблем је у финансијском сектору. Кључна америчка моћ је у финансијском сектору, али и у културолошком утицају који има на Европу. Утицај Европе на Америку је никакав, а културолошки, идеолошки, политички утицај Америке на ЕУ је огроман“.
Он сматра да је ту ЕУ у великом хендикепу, јер, како каже, не можеш бити у међународном политичком загрљају са Америком и мислити да ће ти то донети економске користи.

Отрежњење – нормални односи са Русијом и Кином

„Ти ломови ће се само продубити у ЕУ, пре него што дође до отрежњења, јер отрежњење заправо значи успостављање нормалних односа са Русијом и Кином, а то значи прелазак на мултиполарност, потпуно напуштање америчке позиције, а то још није близу“, оценио је наш саговорник.
© AP Photo / Andy WongОтрежњење ЕУ значи успостављање нормалних односа са Русијом и Кином
ЕУ као амерички изговор за трку с Кином  - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2022
Отрежњење ЕУ значи успостављање нормалних односа са Русијом и Кином
На питање да ли Европа може себи да приушти идеју француског председника Емануела Макрона - Купујмо европско, може ли са својом производњом бити самодовољна, да не зависи од других, Павловић каже да то није могуће.
Објашњавајући зашто каже да је финансијски везана за Америку. Она ће трпети ударце те врсте и евро ће још дубље пасти. По његовом мишљењу, почеће да се избацује као валута из трговине, као резервна светска валута. Тешки ломови на финансијском плану тек предстоје ЕУ у том поступку еманципације, закључио је саговорник Спутњика.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала