Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Обелодањено шта пише у француско-немачком предлогу за Косово

© AFP 2023 / DIMITAR DILKOFF Путокоз Приштина Београд
Путокоз Приштина Београд - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2022
Пратите нас
Француско-немачки предлог новог оквира дијалога Београда и Приштине предвиђа нормализацију односа две стране, „неповредивост сада и у будућности границе између њих“ и пуну обавезаност на узајамно поштовање територијалног интегритета“, објавио је данас „Еурактив“, који наводи да је документ добио од поузданог извора.
„Еурактив“ преноси девет чланова предлога, међу којима и онај која предвиђа да ће „Косово и Србија разменити сталне мисије“ које ће бити успостављене у седиштима обе владе.
„Практична питања која се односе на успостављење мисија биће посебно разматрана“, наводи се у члану 8 који се односи на формирање сталних мисија.
У члану 1 наведено је да ће „Косово и Србија развијати нормалне, добросуседске односе међусобно засноване на једнаким правима“.
„Косово и Србија ће се руководити заједничким тежњама ка чланству у ЕУ“, пише у члану 2.
У члану 3 наведено је да ће у „складу са ССП-ом (Споразумом о стабилизацији и придруживању) који су потписале обе стране, Косово и Србија све спорове између себе решавати искључиво мирним путем и уздржаће се од претње или употребе силе“.
„Они поново потврђују неповредивост сада и у будућности граница/границе која постоји између њих и обавезују се да ће у потпуности поштовати територијални интегритет једни других“, пише даље у члану 3.
У члану 4 стоји да „Косово и Србија полазе од претпоставке да ниједна од две стране не може представљати другу у међународној сфери нити деловати у њено име“.
Пети члан предвиђа да ће „Косово и Србија промовисати мирне односе на Западном Балкану и допринети регионалној безбедности и сарадњи у Европи“.
„Косово и Србија поступају уз узајамно поштовање јурисдикције сваке стране“, пише у члану 6, преноси „Еурактив“.
Како је наведено у члану 7, Косово и Србија „изјављују спремност да регулишу практична и хуманитарна питања у процесу нормализације својих односа“.
„Они ће закључивати споразуме у циљу развоја и унапређења на основу овог Споразума и на обострану корист сарадње у области економије, науке и технологије, саобраћаја, правосудних односа, поште и телекомуникација, здравства, културе, спорта, животне средине, и у другим областима. Детаљи су договорени у Допунском протоколу“, пише, такође, у члану 7 француско-немачког предлога.
„Косово и Србија су сагласни да овај Споразум неће утицати на билатералне и мултилатералне међународне уговоре и споразуме које су они већ закључили или се на њих односе“, пише у члану 9 предлога.
„Еурактив“ оцењује да се предлог фокусира на нормализацију односа из перспективе заједничке будућности у ЕУ, пре него на, како наводи тај бриселски портал, признавање и чврсте рокове, као и да је „најкритичнији елемент размена сталних мисија, сличних амбасадама, али на нижем нивоу“, пренео је Танјуг.
Емануел Макрон и Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2022
СРБИЈА
Вучић иде у Париз, састаће се и са Макроном
Јариње - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2022
СРБИЈА
Операција „Лажне заставе“: Акција обавештајне службе земље Квинте за коју би се окривили Срби
У видеу погледајте шта чека Косово и Метохију после одлуке Срба да напусте институције и да ли Курти прижељкује сукоб:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала