Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Договор Београда и Приштине је – утопија

© Снимак са екрана/РТССастанак званичника ЕУ Жозепа Бореља и Мирослава Лајчака са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем
Састанак званичника ЕУ Жозепа Бореља и Мирослава Лајчака са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2022
Пратите нас
Ко је очекивао да ће после састанка са европским званичницима доћи до неког позитивног помака што се тиче разговора Београда и Приштине живи у политичкој утопији. Али, не треба сметнути са ума да је Америка била изричита у томе шта Приштина мора да уради, без обзира на то што Немачка и Британија стоје на страни Приштине, каже Бранко Бранковић.
Председник Србије Александар Вучић je, после разговара у Паризу са шефом дипломатије Европске уније Жозепом Борељом и специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, рекао да следи веома компликована ситуација на Косову и Метохији.

Немачка и Британија на страни Приштине

Вучић је такође поручио да разговор који су његови саговорници пре тога имали са приштинским властима о актуелној ситуацији на Косову и Метохији, није ништа ново донео, односно, да је Приштина остала при својим ставовима, те да је забринут због 21. новембра до када је Приштина одложила одлуку о пререгистрацији возила.
Председник Србије је такође истакао и да је ЕУ у неку руку немоћна да било шта уради јер иза Приштине стоје два моћна савезника Немачка и Велика Британија и да им то даје одрешене руке да се понашају како хоће.
Бранко Бранковић, дипломата у пензији каже да је овакав след догађаја био очекиван, али у исто време подсећа на две ствари - на америчко упозорење Приштини и на предстојећи скуп у Индонезији.
„Ко год је очекивао да ће се постићи неки напредак везан за Бриселски споразум веровао је у политичку утопију. Ствари су такве какве су и сад се само чека да се овај 21. новембра де факто помери и по мени то ће се и десити јер нема шансе да се приштинске одлуке могу спровести пре свега што су Срби са севера КиМ дали оставке, а друго, без обзира ко је шта са ким разговарао, још постоји порука Габријела Ескобара да Приштина мора да спроведе све што је Бриселским споразумом предвиђено,“ уверен је Бранковић.

Очекиван епилог сусрета

Бранковић такође каже да ту има и надигравања између Брисела, Немачке и Француске са једне стране, и Америке са друге око тога чија ће бити последња по питању Косова укључујући ту и Британију, која по потреби балансира на једну или другу страну очекивано јер Европа жели да истисне Америку из овог питања.
„Ипак, рано је да се искристалише ко ће преузети палицу јер мислим да још нема договора између Америке и европских земаља мада сам мишљења да ће ствар полако да се пребаци у Европу јер је то већ добило неки замајац. Европа жели да покуша да буде условно речено главна у решавању проблема унутар европског континента,“ каже Бранковић.

Украјинско питање је испред свега

С друге стране, како истиче, цело косовско питање ће вероватно пасти у сенку „украјинског питања“.
„Наступа децембар, а светски моћници имају великих проблем са свим оним што ће се десити у Украјини. Када се буде десио неки помак везан за Украјину тада ће се и многе друге ствари „оцепити“. Ситна смо ми риба у односу на Украјину, косовски проблем је мали у односу на тај“ напомиње он.
Из тих разлога, Бранковић је уверен да нема шансе да ће се дозволити заоштравање ситуације на КиМ пре свега што је Кфор ту био изричит, а како каже, нико неће дозволити сукоб на КиМ посебно не сада када свет има много озбиљнији проблем да решава.
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2022
СРБИЈА
„Нема више тајни“: Вучић открио ко пружа Приштини подршку за све потезе /видео/
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2022
СРБИЈА
Вучић са Лајчаком и Борељом: Приштина коначно треба да почне да испуњава обавезе
Специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар  - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2022
СРБИЈА
Ескобар: Косово мора да испуни захтеве Запада — и таблице и ЗСО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала