- Sputnik Србија, 1920
Катар 2022
Светско првенство у фудбалу 2022. године одржава се у Катару, пратите сва дешавања са највећег фудбалског такмичења уз Спутњик спорт.

Орао Макса за Спутњик – од Бразила до Бразила... Добро су га запамтили

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVICНемања Максимовић
Немања Максимовић - Sputnik Србија, 1920, 12.11.2022
Пратите нас
Радовала се Србија те 2015. године када је Србија победила Бразил у финалу Мундијалита и постала првак света у фудбалу. Памти се гол Немање Максимовића за победу од 2:1 у 118. минуту. Сада ће се Макса опробати у сениорском фудбалу на Мундијалу, у Катару, а за Спутњик износи очекивања и утиске после објављивања списка.
Бразилци су га добро запамтили...
А, Немања истиче колико му значи што се нашао на финалном списку селектора Драгана Стојковића Пиксија.
„За сваког играча, свако дете када почне да игра фудбал, сан му је да заигра на Светском првенству. Јако сам задовољан и поносан што се налазим на списку од 26 играча који ће представљати нашу земљу у Катару. То је остварење дечачких снова и јако сам срећан. Са нестрпљењем чекам одлазак у Катар“, каже Максимовић за Спутњик.
Задовољан је како изгледа коначни списак.
„Добра екипа, велики број играча играмо дуго заједно, познајемо се још из млађих категорија. Заједно са пар искуснијих играча стварно је сјајан скуп и добра група људи. Атмосфера је последњих година никада боља, што се може видети и на терену са одличним играма и резултатима“, каже популарни Макса, па наставља:
„Невероватан је осећај. Када је изашао списак било је доста емоција. Велика је разлика између омладинског и сениорског фудбала. Имали смо среће да играмо у млађим категоријама, али то не може да се пореди“.
Генерални је став да би велики успех био у случају самог проласка првобитне групе.
„И ја мислим да би пролазак групе био велики успех. Мора се ићи корак по корак на таквим такмичењима. Треба да будемо опуштени и да уживамо. Мислим да можемо да прођемо групу, а после ћемо да видимо“.
Србија ће играти против Бразила, Камеруна и Швајцарске.
„Светско првенство је, нема лаких противника. Прва утакмица је Бразил, а они су на сваком Мундијалу са играчима које има жели да освоји. За нас нема лепше ствари него да се Светско отвори утакмицом против Бразила, против једне такве екипе. Верујем у наш успех у тој утакмици. Са позитивним резултатом на тој утакмици могли бисмо да се надамо даљем успеху“.
Од Бразила до Бразила... Последњи меч на Мундијалиту био је онај чувени против Бразила, а први у на Мундијалу за Максу могао би да буде управо против моћног Бразила.
„Свако дете када крене да тренира фудбал сања да игра против Бразила. Мени се тај сан остварио у млађим категоријама, а ево и сада у сениорском. Што се тиче репрезенативног фудбала не знам шта бих могао још да пожелим“.
Онај гол... Памтиће се дуго и препричавати. Како је само Максимовић остао смирен у најважнијем моменту.
„Тог момента када смо освојили Мундијалито - нисмо били свесни. Људи су нам причали, поготово из света фудбала, да ћемо тек кроз године или када завршимо каријеру, да схватимо колико је то успех био. Сада тек полако разумем те речи. Сада сам све више свестан резултата и успеха. Све сам поноснијии на гол и на екипу и на успех који смо направили“, објашњава Максимовић.
Тада су многи повикали да целокупну екипу треба пребацити у А селекцију и то одмах заједно са селектором. Али, морало је да прође одређено време...
„После тог Светског првенства људи су имали идеју да одмах треба да играмо у А репрезентацији. Свако од нас је имао пут, тражили смо се, мењали форму и клубове, а сада имамо искуства, прави је моменат, најбоље године, ово Светско првенство и наредно Европско треба да буду врхунац наше генерације“, констатује Максимовић.
Први меч биће против Бразила. Како против њихових најбољих играча?
„Исто као што они имају сјајне играче, и ми имамо сјајну екипу. Колико год ми поштујемо њих, тако ће и они нас. Имамо велики индивидуални квалитет, играче који могу да реше утакмицу. Као тим можемо до доброг резултата. Све нас више поштују и размишљају о нама. А на нама је да останемо на земљи и идемо корак по корак“, закључио је фудбалер Хетафеа разговор за Спутњик.
Гост емисије Миљанов корнер је директор репрезентације Стеван Стојановић.
Милош Вељковић - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2022
Катар 2022
Вељковић за Спутњик открива формулу за заустављање Нејмара и Бразилаца
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала