Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Борељ извештава шефове европских дипломатија о разговорима са Вучићем и Куртијем

© AP Photo / John ThysВисоки представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ
Високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 13.11.2022
Пратите нас
Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ сутра ће, на Савету за спољне послове ЕУ, известити шефове европских дипломатија о разговорима са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, које је имао на маргинама Париског мировног форума.
Циљ састанака у Паризу, како је рекао Борељ после сусрета, био је да се „одговори на критичне изазове“ у односима између Београда и Приштине, а разговори су се „фокусирали на помоћ странама да пронађу хитно потребна решења за тренутну кризу и одржавање мира и стабилности на терену”.
Састанцима је присуствовао и специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак.
Министарска дебата сутра ће бити фокусирана пре свега на односе Београда и Приштине и биће неформална. То значи да неће бити објављени закључци са дискусије, а Борељ ће пренети суштину тих разговора на конференцији за медије.
Борељ и шефови ЕУ дипломатија ће у понедељак у Бриселу тражити начин да убеде Београд и Приштину да поштују преузете обавезе у оквиру дијалога, навео је Танјуг.
Како је Борељ рекао после сусрета у Паризу „косовски Срби би требало одмах да се врате у косовске институције и да наставе са својим дужностима“, док би Приштина „требало да усклади своје поступке о регистарским таблицама са ранијим споразумима и да, без даљег одлагања, покрене преговоре о успостављању Заједнице српских општина“.
Овај министарски састанак такође је припрема и за самит ЕУ-Западни Балкан заказан за 6. децембар у Тирани.
Састанак званичника ЕУ Жозепа Бореља и Мирослава Лајчака са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2022
СРБИЈА
Договор Београда и Приштине је – утопија
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2022
СРБИЈА
„Нема више тајни“: Вучић открио ко пружа Приштини подршку за све потезе /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала