- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

У европским лукама заробљено око 280.000 тона руског ђубрива

© Sputnik / Денис Абрамов / Уђи у базу фотографијаРуско ђубриво у Ставропољском крају
Руско ђубриво у Ставропољском крају - Sputnik Србија, 1920, 13.11.2022
Пратите нас
У европским лукама је заробљено до 280.000 тона руског минералног ђубрива, саопштио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Вершињин.
„У неким европским земљама последњих месеци је заробљено минерално ђубриво из Русије – до 280.000 тона“, рекао је Вершињин након преговора Русије и УН који су одржани у Женеви у петак.
С обзиром на то, руска страна је покренула иницијативу да се заплењено ђубриво бесплатно испоручи најсиромашнијим земљама, пре свега афричким, додао је он.
„Упркос ономе што смо рекли да је могућа бесплатна испорука тог ђубрива, до сада је, заправо, урађено мало или скоро ништа по том питању“, нагласио је руски дипломата.
Истовремено је саопштио да Русија није задовољна спровођењем меморандума са УН о међусобном разумевању о извозу руских пољопривредних производа.
„Упорно истичемо да је неопходно да се убрза усвајање свих мера, пре свега да то учине Секретаријат УН и представници УН, како би био осигуран приступ руских пољопривредних производа и ђубрива светским тржиштима“, прецизирао је Вершињин.
Такође је рекао да Русија још није донела одлуку по питању продужења прехрамбеног споразума, те да ће Москва приликом решавања тог питања узимати у обзир ток реализације меморандума са УН о извозу руских пољопривредних производа, као и терористичке нападе Кијева на Кримски мост и Севастопољ.

Прехрамбени споразум

Русија је 30. октобра објавила да обуставља учешће у извозу производа из украјинских лука након терористичког напада Кијева на бродове Црноморске флоте и цивилне бродове у водама код Севастопоља. Касније је Министарство одбране Русије објавило да Москва обнавља учешће у „споразуму о житу“, на основу гаранција Кијева да неће користити хуманитарне коридоре за војне циљеве.
Прехрамбени споразум потписан је 22. јула у Истанбулу, а истиче 19. новембра. Пакет докумената предвиђа укидање ограничења извоза руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора.
Пшеница  - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2022
РУСИЈА
Русија спремна да испоручује храну и ђубриво на светско тржиште – али Америка то омета
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала