Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Отпочела процедура да Музеј жртава геноцида преузме Спомен-подручје „Јајинци“

© Sputnik / Маријана КолаковићСпомен-парк на стрелишту у Јајинцима
Спомен-парк на стрелишту у Јајинцима - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2022
Пратите нас
У Скупштини града Београда званично је покренута процедура да Музеј жртава геноцида преузме Спомен-подручје Јајинци у Београду, а договорено је да целокупна процедура буде завршена у разумном временском року, саопштио је Музеј.
Састанку су присуствовали представници Министарства културе, Града Београда и Музеја жртава геноцида, а иницијативу коју су подржали председник Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић и министарка културе Маја Гојковић, Музеј је поднео 29. децембра 2021. године, саопштено је из Музеја жртава геноцида.
Како се наводи, Музеј очекује да ће све неопходне процедуре бити реализоване ефикасно и одговорно како би то највеће и најпотресније стратиште и губилиште из периода Другог светског рата на тлу Србије коначно, после више од седам деценија, било предато на старање и управљање матичној установи културе Србије одговорној за неговање културе сећања на жртве геноцида, ратних и злочина против човечности почињених над припадницима српског, јеврејског и ромског народа током Другог светског рата.
На данашњем састанку договорено је да се без одлагања приступи реализацији иницијативе Музеја, као и да целокупна процедура буде завршена у разумном временском року.
Музеј позива све учеснике у том процесу да своје активности спроведу уз пуну свест о одговорности за трајну заштиту тог губилишта и гробишта које је у претходним деценијама небригом претворено у излетиште и простор за бављење бројним активностима које се искључиво могу окарактерисати и јавно осудити као вандалске, антицивилизацијске и антидемократске.
Стрелиште у Јајинцима био је простор где је за време Другог светског рата стрељано више десетина хиљада особа свих националности, највише српске.
Према расположивим подацима стрељања у Јајинцима су почела 15. јула 1941. када је погубљена прва група осуђених Јевреја.
Од тада, па све до почетка уклањања немачких трагова злочина у окупираном Београду, стрелиште у Јајинцима било је губилиште на коме је за време окупације стрељано највише осуђеника у читавој окупираној Србији.
То стрелиште је пре Другог светског рата служило као Школско стрелиште београдског гарнизона војске Краљевине Југославије да би га немачке окупационе власти претвориле у простор за егзекуције оних које су они осудили на смрт, а налази се на путу Београд – Авала, у атару села Јајинци.
Музеј жртава геноцида осуђује недолично понашање појединих грађана на стратишту у Јајинцима - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2022
ДРУШТВО
Музеј жртава геноцида осуђује недолично понашање појединих грађана на стратишту у Јајинцима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала