Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Аранђеловдан дан „Д“: Брисел у паници због ситуације на Косову и Метохији

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertЖозеп Борељ
Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2022
Пратите нас
Европска унија је први пут схватила колико је ситуација на Косову и Метохији озбиљна али и да је немоћна да ствари држи под контролом, мишљење је дипломате у пензији Зорана Миливојевића после разговора шефова дипломатија ЕУ о ситуацији на КиМ.
Шеф дипломатије Европске Уније Жозеп Борељ је после неформалне расправе министара спољних послова земаља ЕУ у Бриселу о заоштравању ситуације на Косову рекао да решење о таблицама треба постићи пре 21. новембра и да се „не сме тај датум дочекати без договора или ћемо бити на ивици опасне ситуације“.

ЕУ у паници због 21. новембра

Како је најавио, спреман је да закаже састанак Београда и Приштине на највишем нивоу, као и да “шефови преговарачи почињу да раде на следећим корацима овде у Бриселу већ вечерас“. Такође је рекао да „косовска страна долази вечерас“.
Зоран Миливојевић, дипломата у пензији, сматра да се из овога види колико је ЕУ озбиљно схватила ситуацију на терену.
„Према ономе како је Борељ наступио, делује да први пут разуме да ствари могу да ескалирају и да оду ван контроле,“ оцењује Миливојевић.
Наш саговорник каже да није јасно из онога што је Борељ рекао шта је то ЕУ као решење понудила.
„Питање које је решење понудио, ако мисли на немачко-француски план, ту онда не можемо да очекујем неки пробој нити било шта ново јер је за Србију тај план неприхватљив. То је већ речено и у Паризу и мислим да је то потпуно јасно,“ напомиње Миливојевић.
Међутим, ако постоји неко друго решење везано стриктно за регистарске таблице онда би, сматра наш саговорник, оно могло да буде основа да се разговара.

„То значи да се траже решења на основу ранијег модела који је 10 година обезбеђивао мир и стабилност, а то су статусно неутралне таблице. То би за Србију било прихватљиво за неку врсту разговора а све што би задирало у статусна питања за нас тешко да може да буде прихватљиво,“ уверен је Миливојевић.

Борељ је оценио да се ради о „најозбиљнијој кризи од 2013. године“ и затражио од страна да се ангажују у циљу смиривања тензија.

Нејасно какво решење ЕУ нуди

Односи Србије и Косова били су иначе у фокусу расправе посвећене приликама на Западном Балкану на састанку министара иностраних послова земаља чланица ЕУ 14. новембра.

Иначе, односи Београда и Приштине су затегнути због тога што је косовска владе почела са применом одлуке о укидању таблица које су издавали српски органи за возила која углавном користе Срби на северу Косова. Срби су због тога напустили косовске институције, захтевајући да се та одлука укине као и да се примени одредба из Бриселског споразума о формирању ЗСО. Борељ је и данас упозорио да да је неопходно испунити потписане споразуме, а то је пре неког времена Приштини поручено из из Вашингтона.

Међутим, Аљбин Курти који је данас боравио на Бечком економском форуму, изјавио је да је немачко-француски предлог, који он, а и Борељ називају предлогом ЕУ, подржавају Вашингтон, Берлин и Париз, и да је он добра основа за даље разговоре и концепт заснован на вредностима. Курти је такође истакао да се не може постићи споразум са Србијом без ЕУ и САД као посредника, као и без европске перспективе.
Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2022
СРБИЈА
Борељ: Београд и Приштина на ивици нове кризе, тражити решења
Високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 13.11.2022
СРБИЈА
Борељ извештава шефове европских дипломатија о разговорима са Вучићем и Куртијем
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала