- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Руски стручњак: На пољску територију могле су да падну ракете украјинског система С-300

© Фото : Lukas PlewniaЗастава пољске на згради у Варшави
Застава пољске на згради у Варшави - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2022
Пратите нас
У пољско село Пшеводув могле су да долете ракете украјинског противваздушног ракетног система С-300, искључен је пад руских крстарећих ракета на пољску територију, изјавио је за Спутњик познати руски војни стручњак Алексеј Леонков.
„На територију Пољске могле су да долете ванредно испаљене вођене ракете украјинског противваздушног система С-300. Већ смо видели раније такве примере, укључујући да је Украјина гранатирала противваздушним пројектилима сопствене стамбене објекте“, сматра он.
Истовремено, Леонков је истакао да су руске крстареће ракете високопрецизно оружје које је предвиђено за употребу у условима снажног супротстављања непријатељским системима за електронско ратовање и противваздушну одбрану, и практично је немогуће скренути их са курса.

„Поред тога, њихов курс лета прорачунат је тако да се искључи летење на суседне територије. Према томе, саопштења Пољске спадају у сферу фантазије“, подвукао је војни стручњак.

Он је истакао да тежина бојевих глава руских крстарећих ракета како ваздухопловног, тако и морског базирања износи од 400 до 450 килограма.
„Трактор и приколица би при експлозији тако снажне бојеве главе били разнесени у ситне комаде и рупа од експлозије би била већа. Размере уништења на фотографији одговарају много мањој експлозији“, објаснио је он.
Леонков је такође изнео претпоставку да је можда пољска страна поставила експлозивну направу директно испод приколице.
Раније су пољски медији објавили да су две ракете пале на територију Пољске у близини границе са Украјином. Након тога премијер Пољске сазвао је састанак Комитета Савета безбедности.
Пшеводув је градић који се налази на пет километара од границе са Украјином. Познато је да су службе примиле поруку о експлозији пре 16 часова. Прво су саопштили о двоје погинулих и уништеном трактору.
Заставе пољске и Европске уније на згради Министарства спољних послова Пољске у Варшави - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2022
РУСИЈА
Пет ствари које треба узети у обзир у вези са инцидентом у Пољској
Пољски војници - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2022
СВЕТ
У Пољској повећана борбена готовост појединих војних јединица после извештаја о паду ракета
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала