- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Реакција Вашингтона на инцидент са ракетом у Пољској – уздржана и професионална

© Sputnik / Евгения НовоженинаМосква, Кремљ
Москва, Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
Пратите нас
Реакција америчке стране на инцидент са ракетом у Пољској била је уздржанија и професионалнија у поређењу са хистеричним изјавама из низа других земаља, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
„Што се тиче инцидента у Пољској, Русија нема никакве везе с тим. Овде треба назвати ствари правим именом“, рекао је Песков.
Он је скренуо пажњу на реакцију америчке стране и америчког председника на инцидент са ракетом у Пољској, истакавши да је била уздржана, много професионалнија и „у супротности са потпуно хистеричном реакцијом пољске стране и низа других земаља“.
„Вероватно би требало питати Варшаву зашто се то догодило и, на крају крајева, затражити од пољских званичника да буду уздржанији, уравнотеженији и професионалнији у тренуцима када говоре о тако осетљивим и потенцијално опасним темама“, истакао је портпарол Кремља.
Песков је истовремено приметио да су званичници низа западних земаља давали изјаве о „ракетном нападу“ на Пољску без правих информација о догађају.

„Били смо сведоци још једне хистеричне, помахнитале русофобичне реакције, која се није заснивала на било каквим каквим реалним подацима. У ствари, високи званичници различитих земаља давали су изјаве без икакве представе о томе шта се тачно догодило“, констатовао је Песков.

Упитан да ли су између Москве, Вашингтона и НАТО-а активирани канали комуникације након инцидента са падом ракете у Пољској, Песков је истакао да није упознат са тим, али да није ни било разлога за ескалацију ситуације.

„Пољаци су имали сва могућа средства да одмах саопште да је реч о деловима ракете С-300. У том случају би сви стручњаци одмах схватили да то не може бити ракета која има везе са руским Оружаним снагама“, рекао је званични представник руског председника.

Министарство одбране Русије саопштило је да су делове ракете, који су пронађени у насељеном месту Пшеводув, а који су приказани на фотографијама објављеним у Пољској 15. новембра, руски стручњаци војног комплекса недвосмислено идентификовали као елементе противавионске вођене ракете система ПВО С-300 ваздухопловних снага Украјине.
Пољски медији су 15. новембра објавили да су две ракете пале на територију Пољске у близини границе са Украјином. У инциденту су погинуле две особе.
Украјинска војска - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
РУСИЈА
Министарство одбране Русије: У Пољску пали делови ракете украјинског система С-300
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала