- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: У НАТО не желе да на чело савеза дође кандидат пореклом из СССР да не би провоцирали Русију

© AP Photo / Bernat ArmangueГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
Пратите нас
Трка за наследника Јенса Столтенберга на месту шефа НАТО још није почела али се о потенцијалним кандидатима већ говори, а британски „Фајненшел тајмс“ пише да Литванија намерава да предложи премијера земље Ингрид Шимоните за ту дужност. Неке чланице, међутим, сматрају да на челу не треба да буде неко пореклом из СССР како не би наљутили Русију.
Како се наводи у чланку, део држава-чланица се противи именовању за генералног секретара некога ко се родио у Совјетском Савезу јер би то, према њиховом мишљењу, могла да буде провокација према Русији.
„Литванија је деценијама заузимала изузетно оштру позицију према Русији“, напомиње се у чланку.
Такође се наводи да на Столтенбергово место претендују и бивши пољски премијер Доналд Туск, бивши италијански премијер Марио Драги и актуелни премијер Шпаније Педро Санчес.
У Москви су у више наврата истицали да је Запад оријентисан на конфронтацију и експанзију на постсовјетском простору пријемом нових чланица и дестабилизацијом граница.
Подсетимо, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је требало да оде са те позиције 1. октобра, али су у марту лидери земаља Алијансе донели одлуку да му се продужи мандат до 30. септембра 2023. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала