- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

МИП о инциденту у Пољској: Кијев користи сваку могућност да оптужи Русију

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаМинистарство иностраних послова Русије у Москви
Министарство иностраних послова Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
Пратите нас
Кијев користи сваку могућност да оптужи Русију и покуша да консолидује западну подршку, саопштило је Министарство иностраних послова Русије, коментаришући ракетни инцидент у Пољској.

„Посебно привлачи пажњу то којом брзином су представници кијевског режима почели да износе оптужбе на рачун Русије. Чини се да власти у Кијеву својски користе сваку могућност за оптуживање Русије и покушај консолидовања западне подршке у светлу тога што су ментори режима Зеленског, чини се, уморни од њега. Нарочито, јер прелиминарне информације о овом инциденту указују на Украјину“, наводи се у саопштењу.

Министарство истиче да је званична реакција многих чланица НАТО на ракетни инцидент нечувена, а страни медији су проширили лажне тврдње да је могући кривац Русија.
У саопштењу се додаје да је Москва уверена да ће непристрасна истрага ракетног инцидента у Пољској и објављивање њених резултата разоткрити провокацију.
Претходно је „Си-Ен-Ен“, позивајући се на извор из америчке администрације, објавио да је украјинска војска обавестила Сједињене Америчке Државе и друге западне савезнике да је покушавала да пресретне руску ракету у временском периоду који се поклапа са инцидентом у Пољској, а такође и близу тог места.

Инцидент у Пољској

Пољски медији су 15. новембра јавили да су две ракете пале у Лублинском војводству на граници са Украјином, при чему су две особе погинуле. Министарство спољних послова земље саопштило је да је ракета која је пала у Пољској руске производње. Међутим, ова информација није потврђена у САД, а затим је председник САД Џозеф Бајден саопштио да према прелиминарним информацијама није тачна верзија да је у питању руска ракета.
Руско Министарство одбране саопштило је да тог дана није било напада на циљеве у близини украјинско-пољске границе, а објављене фотографије неких крхотина немају никакве везе са руским оружјем. Фотографије објављене у Пољској са места инцидента у Пшеводову недвосмислено указују да су тамо пали фрагменти ракете украјинског ПВО система С-300, истакли су у Министарству.
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је у среду да Алијанса нема доказа да је пад ракете у Пољску резултат намерних дејстава.
Војне вежбе Украјине и земаља НАТО-а  - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
РУСИЈА
Руски сенатор: Запад „кроз зубе” признаје да је ракета која је пала у Пољску – украјинска
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала