Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Орбан: Србија је кључна земља европске безбедности

© Sputnik / Лола ЂорђевићВиктор Орбан
Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
Пратите нас
Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је да уколико се из те земље посматра безбедност Европе, када је реч о миграцијама, она зависи од Србије јер, како је навео - уколико Србија брани своје границе, брани и Мађарску и остатак континента.
„Кључна земља безбедности Европе је Србија и зато смо дужни захвалност Србији", казао је он.
Орбан је, на заједничкој конференцији за медије на крају другог трилатералног самита Мађарске, Србије и Аустрије у Београду, казао да би трилатерална сарадња и борба против илегалних миграција била много лакша и успешнија да је Србија чланица ЕУ, као и да Мађарска настоји да се Србији што пре омогући пуноправно чланство у ЕУ.
"Док се то не деси мораћемо границу одбране да спустимо што јужније. Мађарска ће обезбедити људство и опрему", казао је Орбан истичући да је Мађарска од 2015. године потрошила 1,6 милијарди евра за заштиту границе, а од Брисела је добила 1,2 одсто тог износа.
Наводи да је потребно захвалити Србији за борбу против илегалних миграција и посебно је захвалио председнику Србије Александру Вучићу за којег каже да је "историјски најбољи српски партнер Мађарске".
"Односи између Србије и Мађарске имају посебну снагу. Делимо судбину и у добру и у злу и помажемо једни другима када је коме потребна помоћ. То није политичко питање, већ питање инстинкта опстанка. Ми Мађари осећамо то, а верујем и Срби", казао је мађарски премијер.
Када је реч о миграцији у Мађарској, Орбан каже да су ове године спречили 250.000 илегалних прелазака у њихову земљу.
"То значи да их има све више, све су агресивнији, кријумчари имају оружје, не само да га поседују, већ и користе против службеника граничне полиције. Ситуација је тешка и данашњи сусрет је важан не само за Мађарску, већ за цео Балкан јер од миграције пати цео Балкан", казао је Орбан.
Додаје да "дуго води рат против илегалне миграције" и да је свашта чуо на тему како би требало радити, али да верује у један једини метод на основу искуства.
"Треба је спречити. Илегални мигранти неће ући само ако знају да им неће успети да пређу границу, ако су уверени да могу, покушаће. Треба да им ставимо на знање да преко наше границе нема преласка, нема менаџмента миграције, усмеравања миграције, то треба зауставити, а илегалан прелазак је кривично дело против којег се мора наступити", истиче мађарски премијер.
Како наводи, Мађарска се налази у специфичној ситуацији јер је под притиском са две стране - с једне стране сусед Украјина где се води рат и одакле постоји одређени притисак, а с друге стране мигранти који долазе преко Србије.
Карл Нехамер, Александар Вучић и Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
СРБИЈА
Вучић са аустријским и мађарским премијером: Три земље крећу у заједничку акцију пре краја године
Застава Србије између застава ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
СРБИЈА
Вучић после сусрета са Орбаном и Нехамером: Да се питају Мађарска и Аустрија све би било другачије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала