Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шпанска рампа за Приштину: Ништа од визне либерализације

© AP Photo / Daniel Ochoa de OlzaЗастава Шпаније изнад трга Сибелес у Мадриду
Застава Шпаније изнад трга Сибелес у Мадриду - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
Пратите нас
Рок да земље ЕУ изнесу коментаре на предлог Чешке о либерализацији виза за тзв. Косово данас је истекао, а најмање две земље чланице прекинуле су такозвану тиху процедуру и спречиле да предлог добије зелено светло на Радној групи ЕУ, тврде приштински медији.
Приговор је поднела Шпанија, док је неколико других земаља затражило додатна појашњења, тврде дипломатски извори за медије у Приштини.
Предлог Чешке, земље која тренутно председава ЕУ, био је да се ступање на снагу визне либерализације за Приштину повеже са операционализацијом система путовања ЕТИАС, што је тражила Француска, али истовремено треба одредити и датум извршења решења „најкасније до 1. децембра 2023. године“.
Дипломатски извори, међутим, кажу да створена ситуација не значи да чешки предлог неће проћи ни убудуће, преноси Косово онлајн.
Сада се очекује да ће чешко председништво, на билатералним састанцима са земљама које су поднеле примедбе, разјаснити нека техничка питања.
Како преноси Коха, Шпанија би желела да се ступање на снагу одложи за 1. јануар 2024. године. Шпанија, иначе, преузима председавање ЕУ у јулу 2023. године.
Председница ЕК Урсула фон дер Лајен. - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2022
СРБИЈА
Скопљу милиони евра, Приштини визна либерализација: Шта је у Урсулином коферу намењено Србији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала