- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Столтенберг потврдио да су територију Пољске погодиле ракете из украјинског ПВО система

© AP Photo / Olivier MatthysГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
Пратите нас
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг потврдио је да прелиминарне информације о инциденту у Пољској сведоче о томе да су пограничну територију те земље погодиле ракете испаљене из украјинских система противваздухопловне одбране.
„Земље НАТО-а не намеравају да активирају Члан 4 Северноатланског споразума за почетак консултација услед инцидента у Пољској“, рекао је Столтенберг након заседања Савета НАТО-а.
Столтенберг је, такође, рекао да НАТО не види никакве назнаке да Русија планира напад на неку од његових чланица.

„НАТО и Русија имају војне канале за комуникацију, можемо да комуницирамо с Русијом на разне начине на нивоу НАТО-а и на нивоу савезника, али ја нећу откривати детаље о било каквим контактима у протекла 24 сата", рекао је Столтенберг.

Генерални секретар НАТО-а је рекао да се тај војни блок бави сталним проценама да ли је потребно предузимати додатне мере безбедности на источним границама Алијансе. Он је додао да је за НАТО приоритет да снабде Украјину системима противваздухопловне одбране.
Пољски медији су 15. новембра објавили да су две ракете пале на територију Пољске у близини границе с Украјином. Након тога премијер Пољске Матеуш Моравјецки је сазвао састанак Комитета Савета безбедности, а затражено је и сазивање Савета НАТО-а у складу са Чланом 4 Северноатлантског споразума.
Председник Пољске Анджеј Дуда је у међувремену признао да је висока вероватноћа да је ракета која је пала на територију те земље припадала противваздухопловној одбрани Украјине. О томе је Г7 и НАТО известио и председник САД Џозеф Бајден.
Министарство одбране Русије је претходно саопштило да су на територију Пољске пали делови ракете из украјинског ПВО система С-300. Изјаве разних украјинских извора и страних званичника да су у насељу Пшеводув, које се налази на пет километара од границе с Украјином, наводно пале „руске ракете“ представљају намерну провокацију са циљем ескалације ситуације, навело је Министарство.
Два немачка борбена авиона „Јурофајтер тајфун“  - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
СВЕТ
Немачки ловци могу да заштите пољско небо
Пољска војска - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
РУСИЈА
Званична Варшава признала да је ракета која је пала у Пољску највероватније – украјинска
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала