- Sputnik Србија, 1920
Катар 2022
Светско првенство у фудбалу 2022. године одржава се у Катару, пратите сва дешавања са највећег фудбалског такмичења уз Спутњик спорт.

ЕКСКЛУЗИВНО Уредник „Блика“: Многи Швајцарци неће гледати Мундијал - Албанци су научили лекцију

© AFP 2023 / FABRICE COFFRINIШвајцарска, Светско првенство
Швајцарска, Светско првенство - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
Пратите нас
Мали караван Спутњика креће даље на мини-турнеји на којој се упознајемо са ривалима Србије на Мундијалу у Катару. Бразилски новинар Родриго Оливеира дочарао нам је нешто раније стање у табору његове селекције, а сада је ред дошао и на старе дужнике, Швајцарце.
Мартин Арн, један од уредника спортске рубрике тиражног „Блика“, ексклузивно за Спутњик прокоментарисао је тешку групу у којој се налазе наше селекције и изнео очекивања од предстојећег Светског првенства.
Каква је атмосфера у швајцарској јавности пре Светског првенства?
– Швајцарци се заиста радују турниру и дочекују га са великим самопоуздањем. Већина се слаже да је ово најбољи тим који је Швајцарска икада имала. Ипак, постоји и доста људи који неће гледати мечеве из Катара због приче о кршењу људских права која прати шампионат.
Каква су очекивања од репрезентације Швајцарске?
– После Европског првенства, када смо избацили Француску у осмини финала многи су помислили да Швајцарска може доста на овом Мундијалу. Подсећамо, да смо победили и Шпанију у Лиги нација крајем септембра на њеном терену са 2:1.
© AFP 2023 / FABRICE COFFRINIШвајцарска, Светско првенство
Швајцарска, Светско првенство - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
Швајцарска, Светско првенство
Какви су коментари на меч између Швајцарске и Србије?
– За већину људи то ће бити само још један окршај у групној фази. Опет за друге, посебно са простора бивше Југославије и посебно Албанце са Косова биће другачија. Међутим, капитен Швајцарске Гранит Џака је недавно изјавио да се нада да ће утакмица против Србије бити само ствар фудбала, никако политике. Сам је признао да је погрешио што је славио други гол опонашaјући симбол орла на Мундијалу 2018.
Спомиње ли се чувена утакмица из Русије 2018. године?
– Наравно, али то је велика тема само међу новинарима и у медијима. Обични људи, као што је и Џака, уверени су да је то само фудбал и ништа друго.
Постоји ли страх да албански играчи поново одреагују као у Русији?
– Мислим да неће бити никаквих провокација овог пута од стране швајцарских Албанаца. Надам се да су научили лекцију. Џака и Шаћири су били на мети критика швајцарских медија због понашања после другог гола против Србије.
© Sputnik / Елена Руско / Уђи у базу фотографијаГранит Џака показује албанског орла на утакмици Швајцарска-Србија
Гранит Џака показује албанског орла на утакмици Швајцарска-Србија - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2022
Шта је најјачи адут Швајцарске?
– Имају добар микс искусних играча (голман Зомер, затим Џака, Шаћири, Родригез) и неких нових младих снага које предводе Ноа Окафор и Брел Емболо.
Које су мане селекције Швајцарске?
– То што селектор Мурат Јакин има само двојицу бекова и чак осморицу кандидата за средину терена. Видмер и Родригез на боковима су незаменљиви и ако се повреде...
Кога у табору Швајцарске виде као највећу опасност из редова Србије?
– Наравно, сви знају за Влаховића, Костића, Митровића, Тадића и Сергеја Милинковић Савића... И Швајцарци су свесни да српски играчи имају велики таленат и борбени менталитет, те да неће бити лако.
© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Митровић стрелац три поготка притив Шведске
Александар Митровић стрелац три поготка притив Шведске  - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2022
Колике су шансе Швајцарске у мечу са Србијом?
– Мислим да је то 50-50 утакмица. Две репрезентације су свакако на сличном нивоу, тако да ће за обе селекције вероватно бити значајнија утакмица са Камеруном, јер је реми између Србије и Швајцарске врло реалан исход.
Могу ли Швајцарска и Србија да изненаде Бразил?
– Мислим да нема шансе. Бразил има најјачи и најмоћнији напад на турниру. А после пораза у финалу Копа Америка на свом терену од Аргентине биће под великим притиском да освоје ово Светско првенство. Опет, верујем да ће Аргентина бити светски шампион – закључио је швајцарски колега.
Бразил, Светско првенство - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2022
Катар 2022
Ексклузивно из Бразила: Подељену земљу између Лулиних и Болсонарових могу да „помире“ Нејмар и екипа
Фудбалери Србије прослављају погодак - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2022
Катар 2022
Пратите Мундијал и Србију уз Спутњик спорт!
► Недавно је гост емисије Миљанов корнер био новинар Небојша Петровић који је говорио о Светском првенству.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала